Κάτω από τη μύτη του Μακρόν οι συζητήσεις για την ‘AUKUS” στη Σύνοδο Κορυφής της G7
NEWSROOM - 19/09/21
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις της Γαλλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία μετά τη σύμπραξη Ουάσινγκτον, Καμπέρας και Λονδίνου με την ονομασία “AUKUS”, που οδήγησε σε ναυάγιο τη συμφωνία με τίμημα τον πακτωλό των πενήντα έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ του Παρισιού και της χώρας της Ωκεανίας για την αγοραπωλησία υποβρυχίων.
Η Γαλλία προβαίνει σε κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα προχωρώντας στην προσέγγιση της Ινδίας για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών, κατηγορώντας την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για διπροσωπία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, διέβλεψε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, αποφεύγοντας όμως να αφήσει υποψίες περί αποχώρησης της χώρας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς μιλώντας για προδοσία από την πλευρά της Αυστραλίας, η οποία επέλεξε να βάλει στην άκρη τη μεταξύ τους συμφωνία, προκειμένου να προμηθευτεί τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ενώ σχολίασε την ανάκληση των πρεσβευτών από Ουάσινγκτον και Καμπέρα:
«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε. Η υπογραφή της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, είναι μια πισώπλατη μαχαιριά από την Αυστραλία. Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία».
Σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική καθημερινή συντηρητική εφημερίδα “The Telegraph” αναφέρει ότι οι όροι της τριμερούς συμφωνίας “AUKUS”, είχαν συζητηθεί ουσιαστικά πίσω από την πλάτη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κορνουάλη.
Η δυσφορία εναντίων της έκτης μεγαλύτερης χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράστηκε επίσης και με την ματαίωση της προγραμματισμένης δεξίωσης στο σπίτι του Γάλλου πρεσβευτή στην αμερικανική πρωτεύουσα, πριν αυτός ανακληθεί, με αφορμή την επέτειο της αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου της Ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., ναυμαχίας τον Σεπτέμβριο του 1871, που οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου ενάντια στις βρετανικές δυνάμεις, ενώ ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, μίλησε για διατάραξη της εμπιστοσύνης.
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Γαλλία ως «εταίρο ζωτικής σημασίας και σύμμαχο» των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον αποδίδει τη μέγιστη αξία στη σχέση της με το Παρίσι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η… «πέτρα του σκανδάλου» Αυστραλία ,που με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε τη λύπη του για την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Καμπέρα:
«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία. Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία. Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε».
Στη συζήτηση μπήκε και η Μαλαισία, η οποία αποτελεί μέλος της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας “ASEAN”, που διά της ανακοίνωσης του γραφείου του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια Θα προκαλέσει άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν επίσης περισσότερο επιθετικά στην περιοχή, ιδίως στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS