Ποιες οι προϋποθέσεις για τη λήξη του «εφιάλτη»;
NEWSROOM - 02/01/21
Την ώρα που η μετάλλαξη “Όμικρον” καλπάζει και ο κορωνοϊός απλώνει απειλητικά τη «σκιά» του ξανά πάνω από τις περισσότερες χώρες του κόσμου εντείνοντας την ανησυχία και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να προχωρούν στην εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του κύματος του ιού και ενώ στο Ισραήλ εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα από τον συνδυασμό της covid 19 με την απλή γρίπη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τέλος της πανδημίας βρίσκεται μερικούς μήνες μακριά.
Στην ομιλία του για την αλλαγή του χρόνου ο Τέντρος Αναντόμ Γκεμπρεγκέσους εξέπεμψε μήνυμα ελπίδας ότι ο κορωνοϊός θα μπορέσει να νικηθεί μέσα στο 2022 με την προϋπόθεση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, επικαλούμενος και τα περισσότερα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της η επιστημονική κοινότητα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. , ο οποίος όπως υποστηρίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δεν άσκησε ποτέ το ιατρικό επάγγελμα, μίλησε ακόμα μία φορά για την ανάγκη να αντισταθμιστεί η δυνατότητα πρόσβασης στα εμβόλια μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων χωρών, επισημαίνοντας ότι όσο διατηρείται αυτό το φαινόμενο, τόσο ισχυροποιείται η πιθανότητα να εκτροχιαστεί η κατάσταση:
«Η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2022, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ο προηγούμενος στόχος του ΠΟΥ για ποσοστά πλήρους εμβολιασμού στο 40% κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2021, δεν είχε επιτευχθεί.
Ο στενός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από ορισμένες χώρες έχουν υπονομεύσει την ισότητα και έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της παραλλαγής ‘Όμικρον”. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε. Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία».
Η αισιοδοξία του Γκεμπρεγκέσους πάντως ενισχύεται και από το γεγονός ότι παρά τα ρεκόρ που καταρρίπτει καθημερινά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, δεν παρατηρείται αντίστοιχη εκτίναξη στους δείκτες νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων, δημιουργώντας μία τάση ότι η νόσος τείνει να μετατραπεί από πανδημική σε ενδημική, αφού παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα εμφανίζει μικρότερη επικινδυνότητα.
Το καλό αυτό σενάριο ωστόσο δεν διαλύει την ανησυχία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων που θα προκαλούν διαδοχικά κύματα λοιμώξεων.