Το άνοιγμα των σχολείων θα συμβάλει στην αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας.
NEWSROOM - 12/09/21
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο διακεκριμένος ιατρός, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, προέβλεψε ότι το επικείμενο άνοιγμα της εκπαίδευσης θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού τόσο των ημερήσιων κρουσμάτων, όσο και των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:
«Γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου θα έχουμε 2.000 έως 2.500 κρούσματα οπότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτύπωμα της κινητικότητας από το άνοιγμα των σχολείων. Τότε θα δημιουργηθούν νέες παραδοχές βάση των οποίων θα τρέξουμε το μοντέλο μας για να κάνουμε περαιτέρω προβλέψεις. Το αποτύπωμα της επιστροφής στα αστικά κέντρα δεν είχε μεγάλη επίπτωση, αντικαταστήσαμε μία χαλαρή κινητικότητα των διακοπών με μία πιο ελεγχόμενη κινητικότητα, δεν είναι πάντα η επιδημιολογία άσπρο μαύρο. Σε μία εβδομάδα ενδεχομένως να έχουμε το ταβάνι των ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή είναι στο 380, υπολογίζουμε ότι θα φθάσουν στο 400 -420. Οι θάνατοι για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συνεχίσουν να είναι πάνω από τριάντα ή μεταξύ είκοσι πέντε και τριάντα πέντε σαν μέσος όρος, όπως υπολογίζουμε. Επομένως τις επόμενες τριάντα ημέρες θα χάσουμε εξακόσιους με επτακόσιους ανθρώπους».
Ο κ. Τζανάκης κατέληξε στις δηλώσεις του καταθέτοντας την άποψή του για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών:
«Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας. Επιστήμονες της δημόσιας υγείας καλούνται να προτείνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η κυβέρνηση να το θεσπίσει. Δεν χωράει συνδικαλιστική δράση. Οι συνδικαλιστές μπορούν κάλλιστα να δουν το θέμα των ποινών που μπαίνουν στην υποχρεωτικότητα. Χρειαζόμαστε εταίρους στην πανεθνική προσπάθεια του εμβολιασμού».