Στην ανάγκη της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας αναφέρθηκαν τόσο η ηγεσία του υπουργείου, όσο και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων
NEWSROOM - 12/09/21
Την αναβάθμιση του ΕΣΥ με ποσό που φθάνει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ προανήγγειλε από το βήμα της εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τίτλο ‘Προκλήσεις της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας” ο αρμόδιος υπουργός.
Ο Θάνος Πλεύρης απευθύνθηκε σε όσους δεν έχουν θωρακίσει τον οργανισμό τους κατά της covid 19 επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού:
«Πρέπει να στηριζόμαστε στα εμβόλια. Πρέπει τα μηνύματά μας να είναι ξεκάθαρα στον κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Είναι λανθασμένο να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχουν εμβόλια που δεν είναι ασφαλή, που δεν έχουν πάρει εγκρίσεις. Είναι λανθασμένο να λέγεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές φάσεις δοκιμών στα υπάρχοντα εμβόλια. Δεν χρειάζεται κάποιο άλλο στοιχείο για να το καταλάβουμε.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν όλοι και θα συμμετέχουν σε αυτό το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ θα γίνει. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το οποίο γύρω στα 350 εκατομμύρια είναι για την ανακαίνιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Προφανώς αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται αν γίνεται και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε, θα τα συζητήσουμε και είναι βέβαιο ότι ως πρόταγμα, πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας και της καθημερινότητας, θέλουμε να βάλουμε και διαστάσεις για το πώς θα δημιουργηθεί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω σε προτάσεις που έχουν γίνει ».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αφού χαρακτήρισε μεγάλο όπλο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της ιατρικής κοινότητας :
«Θα χρειαστούμε τη συνδρομή όλων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτό το σύστημα. Σας υπόσχομαι ότι σαν υπουργείο θα δουλέψουμε με τους ιατρούς και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Θα ακούσω τις προτάσεις σας και θα προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε αφού ξεπεράσουμε την πανδημία και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει γρήγορα. Μας μένει ο σχεδιασμός για την υγεία. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα προσπαθήσουμε να συνθέσουμε ένα σύστημα υγείας που θα είναι για όλους τους πολίτες και πιο καλά οργανωμένο. Να σας θυμίσω ότι σε κάθε αλλαγή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τη θέλουν και υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται ότι θίγονται και δεν την ακολουθούν. Άρα θα πρέπει να έχουμε έναν καλό διάλογο. Υπάρχουν και αποφάσεις που μπορεί κάποιους να τους λυπήσουν. Αυτό που νομίζω είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε είναι πραγματικά να βάλουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Πιστεύω απόλυτα στην συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει στη νοοτροπία μας εντελώς».
Στην αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας αναφέρθηκαν επίσης και οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Νίκος Νίτσας και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αντίστοιχα.
Στο μήνυμά του ο κ. Νίτσας μίλησε για συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας:
«Η πανδημία μάς έδωσε και το μήνυμα της συνεργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οποία πρέπει να διευρυνθεί ώστε ο εξοπλισμός και οι εξειδικευμένες δομές του ΕΣΥ να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον».
Ο κ. Εξαδάκτυλος από την πλευρά του σημείωσε:
«Η επιβράβευση των ιατρών της πρώτης γραμμής ήταν επαρκής σε ηθικό επίπεδο αλλά ανεπαρκής σε υλικό. Χρειαζόμαστε τον πλούτο των ιατρών εδώ. Να μην τους διαχωρίζουμε σε ιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, επιτελούν το ίδιο έργο όλοι. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».