Αναλυτικά τα όσα δήλωσε
Αποκαλύψεις που προκαλούν αίσθηση έκανε ο νυν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αναφορικά με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους χειρισμούς που έγιναν λίγο πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023. Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» και τη Νίκη Λυμπεράκη, κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει και να διερευνήσει τις ενέργειες εκείνης της περιόδου.
Ο κ. Κουρέτας κατήγγειλε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρώην Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός επιχείρησαν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, συνδέοντας το αποτέλεσμα της κάλπης με τη ροή των χρηματοδοτήσεων και των επιδοτήσεων:
«Τρεις μέρες πριν τις εκλογές ήρθε ο κ. Αυγενάκης μαζί με τον κ. Αγοραστό και δήλωσαν ανοιχτά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις επιδοτήσεις στη Θεσσαλία. Ουσιαστικά έλεγαν πως αν ψηφίσετε Κουρέτα, δεν θα πάρετε χρήματα».
Ακόμη σοβαρότερη είναι η καταγγελία του για το άνοιγμα της πλατφόρμας ΟΣΔΕ, μέσω της οποίας δηλώνονται επιδοτήσεις, μόλις για τρεις ημέρες (6-8 Οκτωβρίου 2023), κάτι που, όπως υποστηρίζει, απαιτεί άμεσο δικαστικό έλεγχο:
«Πρέπει ο εισαγγελέας να ελέγξει ποιοι πήραν χρήματα εκείνες τις μέρες. Δεν είναι δυνατόν τέτοιες διαδικασίες να αφήνονται στο σκοτάδι».
Ο Περιφερειάρχης αποκάλυψε επίσης ότι είχε δεχτεί πιέσεις να προχωρήσει σε «βοσκοτοπικούς χάρτες», αλλά αρνήθηκε:
«Μου το πρότειναν επίμονα, αλλά δεν το δέχτηκα. Επέστρεψα τα χρήματα πίσω. Δεν μου άρεσε ο τρόπος που προσπαθούσαν να μας πιέσουν να κάνουμε αυτούς τους χάρτες, και δεν ήθελα να εμπλακώ σε κάτι που δεν γινόταν με μεθοδικότητα και διαφάνεια».
Τέλος, αναφέρθηκε και σε παλαιότερες συζητήσεις για τα στοιχεία που δηλώνονταν αναφορικά με τα αιγοπρόβατα, δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίων διαφορών:
«Η Κρήτη είχε 7 εκατομμύρια αιγοπρόβατα και δήλωνε 70-80 χιλιάδες τόνους γάλα, ενώ η Θεσσαλία με 1,6 εκατομμύρια ζώα δήλωνε 180 χιλιάδες τόνους! Δηλαδή στην Κρήτη κάθε πρόβατο παρήγαγε 6 κιλά γάλα το χρόνο και στη Θεσσαλία... 205! Αυτά τα ήξεραν όλοι, αλλά δεν τα σταμάτησε κανείς».
Οι αποκαλύψεις Κουρέτα ανοίγουν νέο κύκλο συζητήσεων γύρω από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη διαφάνεια στις αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ η απαίτηση για δικαστική διερεύνηση γίνεται πλέον πιο έντονη από ποτέ.