«Μπαρούτι» μυρίζει τα τελευταία 24ωρα το πολιτικό σκηνικό, με τη κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο το ”αλαλούμ” που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την περίφημη πυρόσφαιρα.
Το κυβερνητικό αφήγημα κάνει λόγο για δικαίωση και ναυάγιο των συκοφαντιών εναντίον της, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το Μαξίμου σε ότι αφορά την υπερασπιστική του γραμμή.
Οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ είναι η μπάλα να μείνει… χαμηλά και αντικείμενο σχολιασμού να αποτελέσουν κατ’ αποκλειστικότητα τα δεδομένα που επί του παρόντος υπάρχουν στο προσκήνιο.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου θέλει να κάνει βήμα προς τα μπρος, αλλάζοντας πλήρως την ατζέντα. Κύριος στόχος να ”τρέξει” το νομοθετικό έργο με γοργό ρυθμό με φόντο της κάλπες του 2027.
Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Σοφία Ζαχαράκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς παιδεία και υγεία μπαίνουν ψηλά στην λίστα του πρωθυπουργού.
Αυτονόητη παράλληλα θεωρείται η προσήλωση του κυβερνητικού έργου στην οικονομία. Κυρίως σε ότι αφορά μισθούς, συντάξεις και φοροελαφρύνσεις. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο. Αξίζει να σημειωθεί πως μιλώντας για την οικονομία, παρά το γεγονός πως διαψεύδονται τα σενάρια επιστροφής του 13ου μισθού στον δημόσιο τομέα, πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία, σημειώνουν πως συνεχίζει να υπάρχει τραπέζι της κυβέρνησης.
Ένα εξίσου άκρως σοβαρό ζήτημα για το Μαξίμου αποτελεί το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση το εν λόγω θέμα στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της, ολοφάνερα ”πλήγωσε” τη ΝΔ (χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών) καθώς έστρεψε μεγάλος μέρος των συντηρητικών της ψηφοφόρων προς δυνάμεις… δεξιότερα της.
Η επιλογή του Μάκη Βορίδη για το πρόσωπο που θα χαράξει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό την πολιτική της χώρας στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, είναι ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια πάντως της κυβέρνησης δεν περνούν από ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Αυτό διότι το εσωτερικό της ΝΔ ”βράζει”, από όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς. Συγκεκριμένα η κυβερνώσα παράταξη είναι χωρισμένη σε μία σειρά από υπο-ομάδες, με τη κάθε μια εξ αυτών να διαθέτει τη δική της ατζέντα και τους δικούς της στόχους.
Κύριο πρόβλημα για το Μαξίμου αποτελεί η ομάδα των ”11” που συνεχίζει το πρέσινγκ προς το Μαξίμου. Γενικότερα τα μέλη της λεγόμενης ”εσωτερικής αντιπολίτευσης” χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει πρόσωπα δυσαρεστημένα από το γεγονός πως το τρένο του ανασχηματισμού περνά από τον… σταθμό τους, δίχως οι ίδιοι να επιβιβάζονται. Και η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από βουλευτές που πλέον έχουν σαφείς ιδεολογικές αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημαίνοντα ρόλο έχει διαδραματίσει και η απόσταση που έχουν κρατήσει από το Μαξίμου τους τελευταίους μήνες ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Εύλογα κάποιος αντιλαμβάνεται πως η απομάκρυνση δύο πρώην πρωθυπουργών από τον νυν πρόεδρο, δημιουργεί εσωτερικά νέες ισορροπίες και δεδομένα.
Το πρόβλημα πάντως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ”φουντώνει” όλο και περισσότερο, όσο η ΝΔ δεν ανεβάζει στροφές στις δημοσκοπήσεις. Στα τελευταία γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνών κόμμα προφανώς και διατηρεί με άνεση τη πρωτιά και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, ωστόσο τα ποσοστά του παραμένουν κάτω από το όριο των Ευρωεκλογών του 2024.
Αν αυτό συνεχιστεί και σε βάθος χρόνου δεν προκύψει δημοσκοπικό ”γκάζι”, τότε η γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ θα φουντώσει επικίνδυνα.