Ανοιχτό άφησε το πρωθυπουργός το ενδεχόμενο μονταρίσματος των συνομιλιών σε ότι αφορά την τραγωδία στα Τέμπη
NEWSROOM
«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης (11/04), ενώ παραδέχθηκε ότι «πιθανώς να είναι μονταρισμένο» το ηχητικό υλικό με τις συνομιλίες από την τραγωδία στα Τέμπη.
«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά οτι δεν υπήρξε συγκάλυψη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε.
«Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός για τα φαινόμενα ακραίας βίας που σοκάρουν το τελευταίο διάστημα την κοινή γνώμη.
«Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους», πρόσθεσε.
«Μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές», τόνισε.
«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν τρεις υπουργοί σε λίγους μήνες», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα. Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων».
«Καμία συγκάλυψη στα Τέμπη»
«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας; Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη. Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο».
«Δεν ειμαστε οικονομικός παράδεισος»
«Πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος.
Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021. Έχει γίνει πρόοδος σε προιοντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ.
Θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου.
Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους».