«Aν έρθει κάποιος πολιτικός και σας πει ότι μπορεί να αναστραφεί αυτή η τάση στο δημογραφικό θα σας πει ψέματα», είπε η κ. Ζαχαράκη
NEWSROOM
Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, αλλά και για το στεγαστικό πρόβλημα και τις δολοφονίες γυναικών, μίλησε μεταξύ άλλων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο ΕΡΤNews.
Για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους, η οποία έγινε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι «μπορεί να αισθάνομαι και εγώ ή να είμαι και εγώ μία από τις πολλές ή τους πολλούς οι οποίοι αισθάνονται συγκλονισμένοι.
Θα ήταν μια ίσως κοινότοπη τοποθέτηση, αν δεν ήμουν και πολιτικός και μάλιστα και αρμόδια υπουργός στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με την υφυπουργό, την κυρία Κεφαλά, με την κα Δημαδάμα τη γενική μας γραμματέα, ως προς το να έχουμε τις δομές για να μπορεί να απευθύνεται οποιαδήποτε γυναίκα μας ακούει αυτή τη στιγμή να μη χάσει την εμπιστοσύνη της στο σύστημα.
Προφανώς εδώ πρέπει να μελετήσουμε όλα τα στοιχεία. Πώς συνέβη, γιατί συνέβη, τι μπορεί να έχει προϋπάρξει. Άρα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε το φάκελο όλης αυτής της υπόθεσης. Ξέρουμε ως μια κατάληξη ότι μια γυναίκα έχασε και πάλι τη ζωή της από το χέρι συντρόφου, ακόμα χειρότερη προδοσία.
Το κράτος λοιπόν εδώ είναι όχι απλά για να διαπιστώνει, να κάνει μια κοινωνική ανάλυση, αλλά κυρίως να πράττει.
Σχετικά με το αν θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό κώδικα η Υπουργός απαντά ότι «αυτό το οποίο έχει απαντήσει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αλλά και ο υπουργός αλλά και διαχρονικά υπουργοί Δικαιοσύνης, είναι ότι έχει ήδη ενισχυθεί και ισχυροποιηθεί και μάλιστα στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, πολύ ο Ποινικός Κώδικας, έτσι ώστε να καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα με εξάντληση της αυστηρότητας, όταν πρόκειται για την απώλεια της ζωής.
Εδώ λοιπόν έχουν γίνει έμπρακτα κινήσεις και όχι απλά μια δήλωση προθέσεων για το πώς προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή, ως υπέρτατη αξία. Άρα διαχωρίζουμε τη λογική της ουσίας του νόμου από το λεκτικό, το οποίο προφανώς κάνει διαφορά.
Γιατί προφανώς σε μια πατριαρχική κοινωνία, σε αυτή ζούμε. Βλέπουμε ότι τα πρότυπα πολλές φορές επαναλαμβάνονται, δυστυχώς διέπουν και συμπεριφορές μικρότερων παιδιών, αλλά η ουσία είναι η επιβολή του νόμου.
Και επίσης η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας ποινικός κώδικας που με την πρόσφατη επικαιροποίησή του αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο, τις ποινές για το κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας και πολλώ μάλλον όταν μιλάμε και για το κομμάτι της απώλειας ζωής.
Επιτρέψτε μου όμως να βάλω μια μικρή παρένθεση, γιατί εδώ σήμερα είμαστε και για να ενημερώσουμε. Να ξέρει η γυναίκα που μας ακούει ότι υπάρχει το 15 900.
Πέρσι μας κάλεσαν πάνω από 8.000 γυναίκες με το 80% να είναι για ενδοοικογενειακή βία από σύντροφο ή σύζυγο.
Να ξέρουν ότι υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα, δωρεάν συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.
Να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε διαμονή σε ξενώνα με το παιδί και αμέσως μετά, όταν νιώσει πιο ισχυρή, να πληρώνουμε εμείς το ενοίκιο για να μείνει με το πρόγραμμα Στέγαση και εργασία.
Να παίρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά να τους βρούμε και δουλειά και να την πληρώνουμε αυτή τη δουλειά για ένα χρόνο».
Για τις συνεργασίες με εταιρίες που δέχονται να παίρνουν γυναίκες, που έχουν κακοποιηθεί η κα Ζαχαράκη υπογραμμίζει ότι είναι «μια πρόσφατη συνεργασία, για γυναίκες οι οποίες έχουν περάσει ήδη από το Συμβουλευτικό Κέντρο ή τα 18, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν κέντρα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στα αστυνομικά τμήματα.
Να αναφέρω ότι είναι η εταιρεία Παπαστράτος, η οποία ανακαινίζει με δικά της έξοδα όλα αυτά τα κέντρα για να είναι φιλικά προς το περιβάλλον υποδοχής μιας γυναίκας.
Και υπάρχουν και 33 μεγάλες εταιρείες οι οποίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, την κυρία Μιχαηλίδου με τον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΔΥΠΑ με τον κύριο Πρωτοψάλτη, προσφέρουν θέσεις εργασίας».
Αναφορικά με το θέμα της πρόληψης εγκλημάτων και για το αν η κυβέρνηση είναι δογματική ως προς την ένταξη του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα η κα Ζαχαράκη τονίζει πως « δεν είναι νομίζω ότι είναι θέμα δογματισμού. Πραγματικά μιλάω πάντα και θέλω να μιλάω ως προς την ουσία της επιβολής του νόμου, γιατί δίνει ένα μήνυμα πολύ ισχυρό και σε αυτόν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή μπορεί να χάσει και όπως λένε, την ψυχραιμία, πολλώ δε μάλλον να οδηγήσει σε κάτι άλλο και επειδή είμαι εκπαιδευτικός, δεν θέλω να ξεχάσω το ρόλο της παιδείας.
Δεν θέλω να ξεχάσω τον ρόλο που παίζουν αυτή τη στιγμή μαθήματα που γίνονται για το θέμα του αλληλοσεβασμού, το σεβασμό ανάμεσα στην έμφυλη διάσταση αυτής της δυναμικής, στις υγιείς σχέσεις.
Εκεί χτίζονται όλα αυτά χτίζονται σε νεαρή ηλικία για να μπορεί αυτό να αποτυπωθεί μετέπειτα».