Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών
NEWSROOM | 8/5/2022
Σαφής και ξεκάθαρος σχετικά με τις προθέσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο κόστος των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος , εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας.
Συνομιλώντας με τον Γιώργο Αυτιά στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής του ΣΚΑΪ “Καλημέρα”, ο Κώστας Σκρέκας έβαλε τέλος στα σενάρια μη εφαρμογής της απόφασης για αναδρομική ισχύ της πολλαπλής παρέμβασης που αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική πρόταση που θα αποσυνδέει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με την αντίστοιχη του φυσικού αερίου, ενώ έδωσε και τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών:
«Δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της αλλά απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μη κύριες και το 82% για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών.
Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”, στην οποία θα ενταχθούν τριακόσιες πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά. Αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα.
Οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση».