Την Πέμπτη 12 Μαΐου η κύρωση του δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης.
NEWSROOM | 6/5/2022
Με στόχο την επιβεβαίωση της δέσμευσης για εμβάθυνση και περαιτέρω επέκταση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας των μερών και της κοινής αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου, την ερχόμενη Πέμπτη 12 του μήνα αναμένεται να γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση του νομοσχεδίου που αφορά στην Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Στα άρθρα του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, που θα εισαχθεί δύο ημέρες νωρίτερα στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κοινοβουλίου, περιλαμβάνεται και το Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Αθήνα, που υπεγράφη στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Σχολιάζοντας την ψήφιση της Συμφωνίας από τις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας όπως είπε χαρακτηριστικά και στοιχειοθέτησε τα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα μας:
«Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνοαμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση. Θέλω ειδικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τους Γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο καθώς και τους Βουλευτές Τεντ Ντετς και Γκας Μπιλιράκις.
Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας. Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».