Ποιο εντός της Κουμουνδούρου θεωρούν πως μπορούν να αναζητήσουν... συμμάχους στην Χαριλάου Τρικούπη
NEWSROOΜ | 10/4/2022
Την άποψη ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εξέφρασε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει την έλλειψη ενιαίας γραμμής στο εσωτερικό του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, έθεσε ως προϋπόθεση για την αποφυγή κρίσεων τη μείωση των εξοπλισμών και υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
«ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ένα παρελθόν, αν μείνουν σ' αυτό, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Ως πολιτικές δυνάμεις έχουν ένα μέλλον, εγώ βλέπω συγκλίσεις. Κατανοώ ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ' αυτά τα θέματα κάτι που δημιουργεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή.
Οι πόλεμοι προκαλούν νέους πολέμους και οι εξοπλισμοί νέους εξοπλισμούς. Ο πόλεμος συνοδεύεται από επικίνδυνη αναθεωρητική ρητορική. Η θέση μου είναι τερματισμός του πολέμου, να μειωθούν οι εξοπλισμοί να ανασάνουν οι λαοί από τις διαδοχικές κρίσεις. Δεν μπορώ να αποκλείσω διαφορετικά πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.
Η Ευρώπη πρέπει να διοχετεύσει πόρους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων. Τα προβλήματα είναι τέτοια και τόσα που ή θα οδηγήσουν σε εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα εντείνονται οι φυγόκεντρες τάσεις. Μπορεί η Ε.Ε. να μην διαλυθεί αλλά δεν θα είναι αυτός ο πόλος ο συμπαγής που χρειάζεται».
Αναφερόμενος στο αυξημένο κόστος της ενέργειας ο κ. Δραγασάκης σημείωσε:
«Όταν μειώνονται οι μισθοί 10% κάποιοι ωφελούνται. Όταν αυξάνονται οι τιμές ο ΦΠΑ είναι μεγαλύτερος. Οι εταιρείες ενέργειας είχαν ουρανοκατέβατα κέρδη. Υπάρχει μια ύλη να φορολογηθεί. Δεν πρέπει να φορολογηθεί; Η ακρίβεια που προέρχεται από τον πόλεμο θα υπάρχει, όμως στην ακρίβεια, στην ενέργεια μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Ήταν μεγάλο λάθος η πρόωρη απολιγνιτοποίηση, οι χώρες στην Ευρώπη ό,τι απόθεμα έχουν το χρησιμοποιούν».