Πως αποτιμούν οι ερωτηθέντες τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ρωσία
NEWSROOM | 5/4/2022
Δύναμη σταθεροποίησης χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την στάση των πολιτών της Κοινότητας για τον πόλεμο.
Η μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε είκοσι τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο διάστημα από τις 7 έως τις 22 Μαρτίου, έγινε με κοινά ερωτηματολόγια από την “Gallup International Association”, ενώ στην Ελλάδα την ευθύνη της συλλογής των στοιχείων είχε η “GPO”.
Το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η στάση της Ε.Ε. αποδεικνύει τον σταθεροποιητικό της χαρακτήρα ως παγκόσμια δύναμη, την ώρα που στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό (45%) εκείνων που θεωρούν την Κοινότητα ως αποστεροποιητικό παράγοντα.
Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και η Ρωσία σύμφωνα με τις απαντήσεις, αφού το 77% θεωρεί την Μόσχα παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Δυσπιστία ως προς τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τρεις στους τέσσερις πολίτες στη χώρα μας, την ώρα που το 61% των συμμετεχόντων πανευρωπαϊκά στη σφυγμομέτρηση υποστηρίζει την αντίθετη άποψη.
Να αυστηροποιήσει τα πακέτα μέτρων και κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου καλεί την Ε.Ε. το 43% , ενώ στο 15% κυμαίνεται το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι ο οικονομικός πέλεκυς στην Μόσχα έχει ήδη πέσει βαρύς.
Επαρκή θεωρεί το 57% τον όγκο της βοήθειας που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία, ενώ το 43% ζητά τη συνέχιση της στήριξης προς την πολύπαθη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.
Συντριπτικό είναι το ποσοστό υπέρ της υποδοχής προσφύγων στο έδαφος των χωρών της Κοινότητας (90%), την ώρα που ένας στους δύο ερωτηθέντες δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ένταξη του Κιέβου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «ράλι» αυξήσεων στις τιμές και η «εκτόξευση» του πληθωρισμού αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών (86%), την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο στη χώρα μας προσεγγίζει το απόλυτο, φθάνοντας στο 95%.
Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η περίπτωση οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία να αποτελέσουν την αφορμή για να ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και να γίνει χρήση πυρηνικών από την Ρωσία, με τα ποσοστά εκείνων που απάντησαν θετικά στις συγκεκριμένες ερωτήσεις να διαμορφώνονται στο 78% και το 75% αντίστοιχα.
Ιδιαιτέρως έντονη είναι και η ανησυχία στην Ελλάδα τόσο για την οικονομική ανασφάλεια ως συνέπεια του πολέμου (88%), όσο και για την ενεργειακή αβεβαιότητα (80%).
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS