Πως έχει καταστεί η Ελλάδα βαθιά μεταρρυθμίση σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
NEWSROOM | 22/3/2022
Τις αναγκαίες προϋποθέσεις που μπορούν να συμβάλουν στον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της Ελλάδας κάνοντας παράλληλα αναφορά στο κοινωνικό αίσθημα του μετασχηματισμού, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Συμμετέχοντας στη διαδικτυακή συζήτηση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της “διαΝΕΟσις” “10 Μεταρρυθμίσεις που Άλλαξαν την Ελλάδα”, ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως ειρηνική επανάσταση και μίλησε για τα διδάγματα που συναντά κανείς στις σελίδες του βιβλίου:
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι οι ειρηνικές επαναστάσεις. Ο βασικός τρόπος για να πετύχεις μεγάλες αλλαγές, είναι οι μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που συναντά κανείς στο συγκεκριμένο βιβλίο. Η γενική σύλληψη εδώ, είναι το πώς μπορεί κανείς να βλέπει μαθήματα Ιστορίας, συγκεκριμένα μαθήματα από το δικό του πεδίο, από τη δική του ιστορία και να αντλεί τα σωστά διδάγματα.
Το βιβλίο είναι μια μεγάλη συνεισφορά, διότι καταρρίπτει κάποιους μύθους σε σχέση με το πώς αλληλεπιδρούμε και συζητάμε καθημερινά για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις μεταρρυθμίσει. Ένας τέτοιος μύθος είναι ότι η Ελλάδα είναι μια μη μεταρρυθμίσιμη χώρα, ότι το πολιτικό σύστημα έχει μια δυσανεξία στις μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα είναι μια βαθιά μεταρρυθμίσιμη χώρα, όταν υπάρχουν μια σειρά από συνθήκες όπως η πολιτική βούληση, οι άνθρωποι στο πεδίο οι οποίοι μπορούν να υλοποιήσουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές και βέβαια να είναι αυτές οι αλλαγές ένα κοινωνικό αίτημα. Τόσο το “gov.gr” και γενικά η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημοσίου, αποτελούσε κοινωνικό αίτημα. Εμείς, αυτό που έπρεπε να κάνουμε, ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα για να απαντήσουμε σε αυτό το κοινωνικό αίτημα. Είδαμε ποιες μεγάλες αλλαγές είχαν συντελεστεί στο παρελθόν και προσπαθούσαμε, από τη μια να διδαχθούμε από τα παραδείγματα άλλων χωρών, και από την άλλη να τα προσαρμόσουμε στο εθνικό μας πλαίσιο».