Στις απειλές της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM - 18/01/22
Επί τάπητος για μία ακόμα φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την οδό της επιθετικής ρητορικής, στην οποία εξακολουθεί να βαδίζει η Άγκυρα, εξαπολύοντας απειλές για την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελλάδας, παρά την προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές της με τρίτες χώρες:
«Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με πολλές χώρες με τις οποίες είχε μια πολύ δύσκολη σχέση. Ταυτόχρονα, υπάρχει ακόμη πολλή επιθετική ρητορική που εκπέμπεται από την Τουρκία όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Δεν θέλω να πιστέψετε ότι, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές και αυστηρό μήνυμα στην πολιτική Ερντογάν για το μεταναστευτικό, απαντώντας παράλληλα στις κατηγορίες που εκτόξευσε η γειτονική χώρα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική πλευρά, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στήριξή του στη γαλλική πρωτοβουλία για την “Στρατηγική Πυξίδα”:
«Απομένουν πολλά να γίνουν όσον αφορά τη διασφάλιση ότι θα έχουμε περισσότερη υποστήριξη από την Τουρκία όσον αφορά την οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής σχέσης στο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Όπως γνωρίζετε, κάποιες φορές η Τουρκία συνεργάζεται, ενώ κάποιες άλλες όχι. Αλλά αυτό που καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι ότι πρέπει επίσης να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα. Διότι η ιδέα ότι θα μπορούσε απλώς να αποτελεί έναν «ιμάντα μεταφοράς» για να μετακινεί ουσιαστικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι πια εφαρμόσιμη ως στρατηγική.
θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη που μας παρείχατε, ειδικά όταν κατηγορούμαστε για υποτιθέμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, “λαμπρό ιστορικό” όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία.
Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη συζήτηση σχετικά με την “Στρατηγική Πυξίδα”. Στηρίζουμε τη Γαλλία στη φιλοδοξία της να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία θεωρούμε ότι συμπληρώνει απολύτως τη διατλαντική σχέση και τα μέσα του NATO που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά για εμάς έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος στην αναφορά του για την οικονομία, αφού πέρα από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης υπογράμμισε και τις ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται, τονίζοντας ότι η κρίση της πανδημίας δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και ζήτησε την λήψη επιπρόσθετων μέτρων από την Ευρώπη για τη συγκράτηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας:
«Η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι τιμές στην ενέργεια είναι ένα πεδίο που μας απασχολεί και φυσικά, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών».
Αναφερόμενος στον εκλιπόντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τον οποίο όπως έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων, χαρακτήρισε “πραγματικό Ευρωπαίο ηγέτη που αγωνιζόταν πάντα για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:
«Ένιωσα πως ήταν υποχρέωσή μου να αποτίσω φόρο τιμής στον Νταβίντ Σασόλι. Θυμάμαι με συγκίνηση την παρουσία του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε μαζί μας για να γιορτάσει την τεσσαρακοστή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα».
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα και την Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.