Στο επίκεντρο των συνομιλιών Δένδια - Μπουένο η αγοραπωλησία στρατιωτικού εξοπλισμού ανάμεσα σε Μαδρίτη και Άγκυρα
NEWSROOM - 15/12/21
Η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα όπως το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν οι βασικοί άξονες που απασχόλησαν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο Νίκος Δένδιας, αφού χαρακτήρισε τη συζήτηση γόνιμη και ειλικρινή για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του στον Ίβηρα ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο, σχετικά με την πρόθεση της Ισπανίας για τις συμφωνίες αγοραπωλησίας οπλικών συστημάτων με την Τουρκία, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εστίασε στον ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας την απειλή πολέμου, την οποία συχνά επικαλείται, ενώ έθεσε στο τραπέζι τη διχοτόμηση της Κύπρου και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού:
«Ήμουν ειλικρινής στη συζήτησή μας, καθώς οι καλοί φίλοι πρέπει να μιλούν πάντοτε με ειλικρίνεια. Εξέφρασα ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία και υπογράμμισα ότι ήδη από το 2008, με την κοινή μας θέση 944 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, τα κράτη - μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση.
Η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με μια κορυφαία εκδήλωση το “Casus Belli”, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, κάτι που είναι πρωτοφανές. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, και μάλιστα αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της. Δεν είναι μόνο αυτό. Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο επίσης είναι μια τουρκική ενέργεια καταδικασμένη από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Έχουμε την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο μιμήθηκε και η Λευκορωσία.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η πλήρης έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι πρακτικές αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που πρεσβεύουν και σέβονται τόσο η Ελλάδα και η Ισπανία».
Ο κορυφαίος Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, κάνοντας ειδική αναφορά στον οικονομικό τομέα:
«Έχουμε κι εμείς αυτονόητα την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις τυχόν η Ισπανία αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι a la carte. Είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια. Αυτό φαίνεται και από τις ταχύτατα εξελισσόμενες σχέσεις στον οικονομικό τομέα. Η Ισπανία αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης αγαθών και επενδύσεων με προορισμό την Ελλάδα. Επισήμανε ακόμα πως το διμερές εμπόριο υπερβαίνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση».
Στις δηλώσεις του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ενέργειες της χώρας του θα κινηθούν εντός της ευρωπαϊκής νομιμότητας και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση λύσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία πάντοτε θα εργάζεται μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μέσω των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων. Η Ελλάδα και η Ισπανία είμαστε χώρες μεσογειακές, ευρωπαϊκές, σύμμαχοι, φίλες και βρισκόμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έναν καλό διάλογο και μια εξαιρετική συνεργασία. Οι δύο χώρες συμπλέουν σε πάρα πολλά θέματα. Η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην Ισπανία ως μια φίλη, σύμμαχο και εταίρο, με την οποία μπορεί πάντοτε να είστε σίγουροι ότι θα σας υποστηρίζουμε. Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ κοινές, παρεμφερείς στα μεγάλα διεθνή θέματα».
Αμέσως μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων των κ. Δένδια και Μπουένο, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.