Πως σχολιάζουν κύκλοι της κυβέρνησης την προοπτική συνεργασίας στον τομέα των εξοπλιστικών ανάμεσα σε Άγκυρα και Μαδρίτη
NEWSROOM - 19/11/21
Έντονη ενόχληση στους κόλπους της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η στάση και κυρίως η πρόθεση της Ισπανίας για αναβάθμιση των σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.
Η «ρελάνς» που επιχειρεί να κάνει ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα για συναντήσεις στο πλαίσιο της 7ης Ισπανοτουρκικής Συνόδου, με στόχο την επισφράγηση των στενών σχέσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους τομείς της άμυνας και της οικονομίας, αλλά κυρίως να ενισχύσει τη θέση του στη γεωστρατηγική σκακιέρα της περιοχής ως «απάντηση» στη Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, έχει προκαλέσει βαθύτατη ενόχληση και σκεπτικισμό στην Αθήνα.
Οι επιτελείς της ελληνικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές το ζήτημα της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα είχε θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε απευθυνθεί μέσω προσωπικής επιστολής στην Ισπανίδα ομόλογό του, Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, αναφέροντας ξεκάθαρα την ανάγκη σεβασμού από τα κράτη μέλη της Κοινότητας της “Κοινής Θέσης 2008/944”:
«Τα κράτη-μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».
Την ίδια γραμμή είχε ακολουθήσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τον Οκτώβριο του 2019, με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διατύπωσε με τον πιο σαφή τρόπο τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του Πέδρο Σάντσεθ:
«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις Σάντσεθ – Ερντογάν και θα παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη. Είναι αυτονόητο πως τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την παραβατικότητα της Τουρκίας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όφειλε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψη του τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει την αντίθεσή του με την κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις της Ισπανίας με την Τουρκία».
Με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ισπανίας με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ηγέτης του Λαΐκού Κόμματος της χώρας, Πάμπλο Κασάδο, υπερασπίστηκε την Ελλάδα και την Κύπρο, ρίχνοντας τα βέλη του στην Άγκυρα:
«Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα (PP) επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινή πολιτική ασφάλειας και μετανάστευσης στις διεθνείς μας σχέσεις».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στην Άγκυρα, στοχοποιώντας παράλληλα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για τη στάση τους:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να δει τις σχέσεις της με τη χώρα μας από στρατηγικής σκοπιάς και να κάνει συγκεκριμένα βήματα Ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πήραν τους πυραύλους “Patriot” από εδώ, η Ισπανία δεν το έκανε. Ευχαριστούμε τους Ισπανούς φίλους μας. Θέλω αυτή η στάση της Ισπανίας να ληφθεί ως παράδειγμα από άλλες συμμαχικές χώρες».
Ο Πέδρο Σάντσεθ επισήμανε με νόημα:
«Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας για την Ισπανία, είναι σύμμαχος, εταίρος. Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Μαδρίτη με αντικείμενο τον στρατηγικό προσανατολισμό της Συμμαχίας. Οι συναντήσεις θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μας. Μας έχει επηρεάσει η πανδημία. Θέλουμε η εμπορική μας συνεργασία να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα». Υπάρχουν θετικά νέα για την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία».