Ποια θέματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του
NEWSROOM - 16/11/21
Μια σειρά κρίσιμων θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας και «απλώνονται» στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στα νερά της ανατολική Μεσογείου, αναμένεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση εργασίας που θα έχει στη Ντάουνιγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνοσον.
Στο πρώτο τετ α τετ των δύο ηγετών μετά το Brexit, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, τις επενδύσεις και τον τουρισμό ενόψει της νέας περιόδου.
Ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται το Κυπριακό και η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα.
Έντονα αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και από το βήμα της εορταστικής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από την ίδρυση της Ουνέσκο, τονίζοντας την αναγκαιότητα επανένωσης των Μαρμάρων που εκλάπησαν τον 19ο αιώνα και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής στην Αθήνα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε μάλιστα ο πρωθυπουργός στην συντηρητική βρετανική εφημερίδα “The Telegraph”, είχε μιλήσει ξεκάθαρα χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ενώ ανέφερε και την πρόθεσή του να υπάρξει μια μορφή διευθέτησης του ζητήματος ανάμεσα στις δύο πλευρές:
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια. Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα, δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών, ως μία αναχρονιστική προσέγγιση… Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του.
Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει "κοπεί" στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου. Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο πραγματοποιείται λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας “Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο” μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αφορά στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, καθώς και με την πολυπληθή ελληνική ομογένεια, στην οποία θα απευθύνει κάλεσμα προκειμένου τα μέλη της να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, από τον τόπο κατοικίας τους.