Το ''χρέωμα'' του GREXIT στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και η αποκάλυψη του Αντώνη Σαμαρά για το 2012
Του Σάββα Παυλίδη
Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η τελευταία της πριν παραδώσει την Καγκελαρία στον Όλαφ Σολτς, είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ως έναν βαθμό, διεξήχθη ένας ''μίνι'' απολογισμός των σχέσεων της με την Ελλάδα σε βάθος σχεδόν 16 ετών, με την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν στην χώρα μας να αποτελούν μέρος της συζήτησης.
Όπως είναι φυσιολογικό αλλά και αναμενόμενο, η επίσκεψη της ανέδειξε ξανά την συζήτηση για την παραλίγο φυγή της Ελλάδας από το ευρώ, τις δύσκολες περιόδους μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου.
Δεν έλειψαν παράλληλα οι συζητήσεις και οι αναλύσεις αναφορικά με την θέση που κατείχε η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτού του το είδους το ζήτημα, με πολλούς να εκφράζουν άποψη πως στις δύσκολες στιγμές, ήταν εκείνη που ''κράτησε'' την χώρα μας εντός ευρωζώνης, εν αντιθέσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποτελούσε μέγας θιασώτης του GREXIT.
Τι παρατηρούμε επομένως; Μία τάση που γεννάται, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, ώστε η Γερμανίδα Καγκελάριος να παραμείνει στην ιστορία ως μετέχουσα στο μέτωπο εκείνο το οποίο ήθελε την Ελλάδα στο ευρώ, και παράλληλα ένα ''χρέωμα'' στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας σε σχέση με την όλη παραφιλολογία εξόδου της Ελλάδας από την κοινή νομισματική ένωση.
Αν η ιστορία συλλήβδην έχει ένα καλό, είναι πως είναι γεμάτη πειστήρια. Για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, είχε μιλήσει μέσω του ΣΚΑΙ πριν δύο χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς.
Όπως αποκάλυψε λοιπόν, σε μία εκ των συναντήσεων του με την Άνγκελα Μέρκελ κατά το ξεκίνημα της πρωθυπουργικής του θητείας, η Γερμανίδα Καγκελάριος τον κάλεσε στο γραφείο της με σκοπό να συζητήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την διάρκεια αυτής της συζήτησης, αφού πρώτα παρέθεσε στον πρώην πρωθυπουργό μία σειρά από slides τα οποία και αποδείκνυαν την δυσμενή πορεία, τόσο του χρέους, όσο και της πορείας του ΑΕΠ, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
''Το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο'', είπε στον Αντώνη Σαμαρά και στην συνέχεια προσέθεσε: ''Εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, τότε να ξέρεις πως εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα το οποίο θα το βρούμε''.
Όπως μάλιστα ο κ. Σαμαράς δήλωσε στην σχετική συνέντευξη, την διέκοψε, τονίζοντας της πως για τον ίδιο αυτή η συζήτηση είναι ως μη γενόμενη.