Οι μετρήσεις στην Εφημερίδα των Συντακτών και οι έρευνες της Prorata
Κείμενο: Ολίβια Δανέζη
Οι λανθασμένες προβλέψεις των δημοσκοπικών εταιριών, τόσο πριν το δημοψήφισμα, όσο και πριν τις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, άνοιξαν ένα μεγάλο κεφάλαιο αμφισβήτησης σε ότι αφορά την αξιοπιστία τους.
Έως και τις Ευρωεκλογές του 2019, κυρίως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν έκδηλη και ολοφάνερη, με αποτέλεσμα ουδείς να εμπιστεύεται τις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα σχεδόν ολοφάνερα ο Αλέξης Τσίπρας και οι τότε υπουργοί του ειρωνεύονταν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αμφισβητώντας πλήρως το προβάδισμα που τότε κατέγραφε η ΝΔ.
Τελικώς, το ποσοστό του νυν κυβερνώντος κόμματος τον Μάιο του 2019, όσο και τον Ιούλιο, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τα γκάλοπ προέβλεπαν.
Αποτέλεσε όμως αυτό αιτία ώστε επιτέλους να επιστρέψει η εμπιστοσύνη προς τις εταιρίες δημοσκοπήσεων;
Μάλλον όχι. Βρισκόμαστε σχεδόν 2,5 χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές, και η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να αμφιβάλει για το μέγεθος της διαφοράς που την χωρίζει από την Νέα Δημοκρατία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αυστρία, που αφορούσαν την χειραγώγηση δημοσκοπήσεων εκ μέρους του Σεμπάστιαν Κουρτς, ''χτύπησαν'' αμέσως στα αντανακλαστικά της Κουμουνδούρου, η οποία και έσπευσε να συνδέσει τα εκεί γεγονότα, με τις πρακτικές του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τα γκάλοπ που δείχνουν την διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαιτέρως μεγάλα επίπεδα.
Αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση ''ντρέπεται'' να παραδεχθεί είναι πως αμφισβητεί πλήρως τις δημοσκοπήσεις. Παλιά το παραδεχόταν, πλέον δυσκολεύεται. Αφήνει απλά ορισμένα μετέωρα ερωτηματικά, βασιζόμενη στα μέσα εκείνα τα οποία δημοσιεύουν τις έρευνες, κατατάσσοντας τα στο κυβερνητικό άρμα.
Ξεχνά όμως, πως ακόμα και ΜΜΕ που ανήκουν στο δικό της... οπλοστάσια, παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις που σίγουρα θα έπρεπε να προκαλούν πονοκέφαλο.
Στις 18 Οκτωβρίου, η εταιρία PRORATA παρουσίασε την έρευνα της στην ''Εφημερίδα των Συντακτών''. Μιλάμε δηλαδή για ένα μέσο το οποίο λειτουργεί υποστηρικτικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 34% των απαντήσεων και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26%. Η διαφορά επομένως διαμορφώνεται στις 8% ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την σύγκριση Μητσοτάκη - Τσίπρα, η εταιρία προχωρά σε μία σειρά από ερωτήματα. Επί παραδείγματι, στην ερώτηση ''ποιος είναι περισσότερο συνεπείς στα όσα υπόσχεται'', για τον πρωθυπουργό απάντησε ''αρκετά/απόλυτα'' το 43% ενώ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις το 23%.
Στο αντίστοιχο ερώτημα για την ικανότητα διαχείρισης της εθνικής οικονομίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται το 41% και τον Αλέξη Τσίπρα το 29%.
Εύλογα λοιπόν κάποιος διερωτάται: ποιος ο λόγος ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί το επιστημονικό υπόβαθρο και την αξιοπιστία της πλειοψηφίας των δημοσκοπικών εταιριών, όταν σε μέσα που ο ίδιος βρίσκει ''στέγη'', παρουσιάζονται έρευνες οι οποίες καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα με άλλα γκάλοπ.
Εκτός και αν στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως και η Εφημερίδα των Συντακτών περιλαμβάνεται στα μέσα εκείνα των οποίων την σχέση με την κυβέρνηση θα εξετάσει η μέλλουσα εξεταστική επιτροπή.