Κομβικός ο ρόλος που μπορεί να επιτελέσει η Ελλάδα στη μεταφορά ενέργειας από τον Κόλπο στην Ευρώπη ανέφερε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM - 27/10/21
Η ενέργεια και η σταθερότητα ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριους, στο πλαίσιο του φόρουμ “Future Investment Initiative”, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε το ευρύ πεδίο συνεργασίας της χώρας μας με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, χωρίς αυτή να αποτελεί απειλή προς τρίτες χώρες:
«Δεν είναι έκπληξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Έχουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις. Έχουμε μια πολύ καλή δυνατή στρατηγική συμμαχία. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ και είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κοινών ενδιαφερόντων. Βρισκόμαστε σε μία νέα Μέση Ανατολή. Με τις χώρες αυτές και με τη Σαουδική Αραβία χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό.
Αν η περιοχή του Κόλπου μπορεί να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε ενδιαφέρον να έρθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας η οποία μπορεί να είναι “transit” χώρα. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να απαλλαγεί πλήρως από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028.Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου. Η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός προορισμός. Η ανάπτυξη φέτος θα είναι μεγαλύτερη από 6%,πήγαμε εξαιρετικά καλά στον τουρισμό η Ελλάδα θα είναι νικήτρια όταν τελειώσει η πανδημία».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε την απομόνωση της Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει τον δρόμο της συνεργασίας στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, θέτοντας όμως και τις «κόκκινες» γραμμές:
«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή. Στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά. Έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα, και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες βάσει των διεθνών συνθηκών. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά δεν θα εκφοβιστούμε και δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».