Τι είπε για την ενεργειακή κρίση και την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα
NEWSROOM - 22/10/21
Αυστηρό και σαφές μήνυμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία που υπέγραψε το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ανέφερε με νόημα ότι η Άγκυρα γνωρίζει τις συνέπειες στην περίπτωση που επιλέξει να αγνοήσει την ειλικρινή συνεργασία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ακολουθήσει τον δρόμο των προκλήσεων, ενώ υπογράμμισε τη συντεταγμένη αντίδραση της Κοινότητας στο θέμα της ενεργειακής κρίσης:
«Υπάρχει ρητή αναφορά, επίκληση στην Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016, κάτι που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. Υπάρχει ρητή αναφορά και για μη αποδοχή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για άλλους σκοπούς -κάτι που αφορά και την Τουρκία και την περίπτωση Λευκορωσίας. Εκφράστηκε με απόλυτη σαφήνεια η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο νομικό οικοδόμημα της Ε.Ε. και συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.
Το τι γίνεται στη δική μας γειτονιά αποκτά πλέον και σημαντική ενεργειακή διάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων -ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή τις προκλητικότητας. Νομίζω γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τους ομολόγους του για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που διεξήχθη στην Αθήνα, κάνοντας αναφορές στο περιεχόμενο των συμφωνιών που υπογράφηκαν, ενώ σχετικά με την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί πανευρωπαϊκή απάντηση.
Αποτίμησε με θετικό πρόσημο το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κομισιόν και υπογράμμισε τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της αποθήκευσης φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η δημιουργία αποθέματος να συμβάλει στη μείωση των αναγκών αγοράς.
Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ, στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρόσκλησης και χαρακτήρισε τη συνάντηση με την απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριο ως ευκαιρία για απολογισμό των σχέσεων των δύο χωρών.