Όλα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο του κόμματος του
NEWSROΟΜ - 21/10/21
Δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της πανδημίας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, πρότεινε στην ομιλία του από το βήμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισηγήθηκε επίσης η διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του κόμματος να ακολουθήσει μιας τρίμηνης καμπάνιας πολιτικής και οικονομικής εξόρμησης με προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες και εγγραφή νέων μελών:
«Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, οι τιμές αυξάνονται καθημερινά και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται διαρκώς ραγδαία. Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση. Ένα στα τρία νοικοκυριά δέχονται ήδη μεγάλη πίεση, πριν ακόμα εφαρμοστούν οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και την αγορά. Ήδη σημειώνεται αύξηση 40% στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το 37% των επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου.
Η πρότασή μας για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ έχει εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία και πρέπει να γίνει η προμετωπίδα μας. Την ίδια ώρα που η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας καταρρίπτει πανευρωπαϊκά ρεκόρ, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εκχωρεί το 17% της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την απώλεια του δημοσίου ελέγχου της Επιχείρησης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης η ΔΕΗ διαδραμάτιζε εξισορροπητικό ρόλο στην αγορά μέσα από την τιμολογιακή της πολιτική. Στη ΔΕΘ προτείναμε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως η αντιμετώπιση του καρτέλ στην ενέργεια μέσα από ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έριξε τα βέλη του στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για μη εφαρμογή των αναγκαίων παρεμβάσεων και έλλειψη πολιτικής βούλησης, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απορροφητικότητας των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης:
«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πρώτον ότι δεν έχει καν τη δυνατότητα να συνειδητοποιεί το μέγεθος της κρίσης και άρα και το μέγεθος των αναγκαίων παρεμβάσεων και δεύτερον δεν έχει τη πολιτική βούληση να προβεί σε παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Έτσι όπως πορευόμαστε λοιπόν, ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα συγκρίνεται με τη διετία 2012-2013.
Όλα δείχνουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας. Ήδη διαφαίνεται πως δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα με την απορροφητικότητα στους πόρους του. Πρέπει φυσικά να παρακολουθήσουμε την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με τις τράπεζες, αφού με τα πιστοληπτικά τους κριτήρια αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του».
Στη δέσμη των πολιτικών πρωτοβουλιών που πρότεινε ο κ. Τσίπρας για το αμέσως προσεχές διάστημα εντάσσονται η κατάθεση πρότασης νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ταυτόχρονη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η σύσταση – σε συνεργασία και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον έλεγχο και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για τον εμβολιασμό κατά της covid 19.
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο πρόεδρος του κόμματος επισήμανε τη συντεταγμένη οργανωτική ανασυγκρότηση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό της παράταξης με σκοπό την πολιτική αλλαγή που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση.
Εισηγήθηκε επίσης τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, ανοιχτών στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων για κάθε περιφέρεια, σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί η σύγκληση του 3ου Συνεδρίου καθώς και τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του, των Επιτροπών Απόφασης και Καταστατικού.
Η πρόταση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αφορά στο άμεσο ξεκίνημα της εξόρμησης για την εγγραφή νέων μελών, ενώ οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον “isyriza”, στις 15 Ιανουαρίου 2022.
Οι εκλογές των αντιπροσώπων του συνεδρίου να πραγματοποιηθούν στο διάστημα 10-14 Φεβρουαρίου και το συνέδριο να διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 24 έως τις 27 του ίδιου μήνα.