Εκνευρισμός στην Άγκυρα - Ποιο μήνυμα στέλνει ο Ουάσινγκτον
NEWSROOM - 18/10/21
Την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε πανικό από τη διεθνή απομόνωση και βλέποντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας να αναβαθμίζεται μετά την υπογραφή των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα μας προχωράει σε νέες κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη «γειτονιά» μας και στο πλαίσιο αυτό είναι προγραμματισμένη για αύριο στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παίρνει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια του οποίου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να εκθέσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ θα παραθέσει και πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ-Μανγκούς, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών.
Στο μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει τις σπασμωδικές της κινήσεις. Με πρόσφατες δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, εκτόξευσαν απειλές προς Ελλάδα και Κύπρο, φροντίζονας να συντηρήσουν ψηλά το θερμόμετρο της όξυνσης στις διμερείς σχέσεις και εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τον εκνευρισμό τους για τις διεθνείς διπλωματικές συμφωνίες της χώρας μας.
Προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα ο «Σουλτάνος» έκανε «άνοιγμα» στις Η.Π.Α. εκφράζοντας την πρόθεσή του να αποδεχθεί την πρόταση για αγορά των F-16 αντί για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Από την άλλη πλευρά πάντως – και ενώ το μελάνι από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας δεν έχει στεγνώσει ακόμα- ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείών, Νεντ Πράις, κατεύνασε εν μέρει με τις δηλώσεις του το γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί στην ελληνική πρωτεύουσα:
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατ ‘αρχήν, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δε λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θαλάσσια σύνορα».