Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό
NEWSROOM - 15/10/21
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για αμοιβαία αμυντική συνεργασία.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί για εκχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα μας παραμένει μόνη της και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το δόγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη υποβαθμίζει την Ελλάδα:
«Με την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ' αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος.
Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια, ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει 'δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία', βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις, έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας.
Με τη συμφωνία δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της 'Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου', αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».
Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός στάθηκε στα οφέλη που απορρέουν από την πενταετή συμφωνία Αθήνας – Ουάσινγκτον, τόνισε την ενίσχυση των διμερών συμμαχιών και την ισχυροποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, ενώ απέδωσε τα εύσημα περισσότερο από όλους στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του που συνοδεύει τη συμφωνία και με την οποία διακηρύσσεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας:
«Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ταυτόχρονα αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.
Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.
Η υπογραφή της συμφωνίας πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, πολύ περισσότερο, καθώς αυτή συνοδεύεται και από επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς, αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.
Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο».
Όπως διαρρέεται από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, αφού χαρακτηρίζει τη χώρα μας “πυλώνα σταθερότητας” και “περιφερειακό ηγέτη”, υπογραμμίζει ρητώς τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη πλήρους σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της, σημειώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για ανάπτυξη δυνάμεων των Η.Π.Α. και σε άλλα ελληνικά νησιά εκτός της Κρήτης.