Πως περιέγραψε ο ίδιος όλα όσα βίωσε;
NEWSROOM - 14/08/21
Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στον οποίο δεν επετράπη η είσοδος στην Τουρκία, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας και μετά από πολύωρη κράτηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπολης, απελάθηκε.
Μετά την άφιξή του στη χώρα μας, ο κ. Βαρυθυμιάδης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και δραστηριοποιημένος σε ζητήματα σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν μόλις προσγειώθηκε στη γειτονική χώρα:
«Όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11.00, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα. Το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν, οι τουρκικές Αρχές δεν με ενημέρωσαν. Όποια αγωνία κι αν τραβάμε, ειλικρινά εγώ νιώθω ότι αυτή τη στιγμή ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας για όλα αυτά που τραβάμε και δεν με ενδιαφέρει κι άλλο τόσο να ταλαιπωρηθώ. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρέπει να καταλάβουν τι πράξανε τότε και αυτά που κάνουν τώρα. Ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δεν με αγγίζουν».
Σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές Αρχές με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, είχε προβεί νωρίτερα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας απέναντι στον πρόεδρο τη ΠΟΕ, ο οποίος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι η εντολή για την κράτηση του ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένου και δραστηριοποιημένου και με πλούσιο συγγραφικό έργο για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, κ. Βαρυθυμιάδη, ενδεχομένως να δόθηκε από υψηλότερο στέλεχος και όχι από την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής διά του εκπροσώπου Τύπου του, Παύλου Χρηστίδη, χαρακτήρισε απαράδεκτη και επιθετική την κίνηση των τουρκικών Αρχών.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε:
«H Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις οδηγίες μου, πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, για την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδη».
Το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως δεν είναι πρωτοφανές, καθώς στις αρχές Ιουνίου η Διδάκτωρ Λαογραφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μυροφόρα Ευστασιάδου, είχε κρατηθεί μαζί με τον ανήλικο γιο της στο αεροδρόμιο της Πόλης για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα, αφού είχε κριθεί ως ανεπιθύμητη.