Αυστηρό μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ κατά της Άγκυρας
NEWSROOM
Να εναρμονιστεί με τις συνθήκες της εποχής και να αντιληφθεί το κόστος που θα έχει σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο μια κλιμάκωση της έντασης, κάλεσε την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε τη σχετική μείωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των προκλήσεων, τη χαρακτήρισε ωστόσο επιφανειακή όσο η Άγκυρα εμμένει στην άρνηση εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση διαφορών:
«Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με κανόνες που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, απειλώντας με πόλεμο τη χώρα μας εάν ασκήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματα μας και επιθυμεί να εφαρμόσει τη λεγόμενη “διπλωματία της κανονιοφόρου”. Δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία αρνούνται να αποδεχθούν ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και ότι το έπος των αυτοκρατοριών, συμπεριλαμβανομένης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων θα επιφέρει μεγάλο κόστος για την ίδια, τόσο διπλωματικό όσο και οικονομικό. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σχετική ύφεση στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, χωρίς να απουσιάζουν, όμως, παντελώς οι προκλήσεις. Αυτή, όμως, είναι μια επιφανειακή μόνο αποτίμηση της κατάστασης. Η ουσία είναι ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ως βάση επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας».
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες των ηγετών της γειτονικής χώρας και του ψευδοκράτους για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Άγκυρα αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι δεν σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και υποστήριξε εκ νέου σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί λύση διαφορετική από αυτή που ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας:
«Δεν είναι απλώς μία ακόμα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας η οποία καταπατεί και αγνοεί επιδεικτικά το Διεθνές Δίκαιο. Αποτελεί οργανωμένη προσπάθεια ριζικής αλλαγής του πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού. Η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Την ίδια θέση έχει υιοθετήσει και το σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία. Τα Βαρώσια, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα αποτελέσουν μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ήδη από το 1979 υπήρχε συμφωνία για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό διοίκηση του ΟΗΕ, ακόμα και πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Οι τουρκικές εξαγγελίες βάζουν ''ταφόπλακα'' στη συμφωνία αυτή και αποτελούν παράλληλα προσβολή και προς τον ΟΗΕ».
Ο κ. Δένδιας αντιστάθμισε την ήπια αρχικά αντίδραση Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στις καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εναντίων της Τουρκίας με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις των θεσμοθετημένων οργάνων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. ελήφθησαν ομόφωνα, ενώ υπογράμμισε ότι η συστράτευση στην ίδια κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Κίνας , Γαλλίας και Ινδίας αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα αποτελώντας τη μειοψηφία του ενός.
Ο 61χρονος Κερκυραίος νομικός στο επάγγελμα πολιτικός, μίλησε για τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, τονίζοντας ότι εδράζονται στην προσπάθεια εμπέδωσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ σε ό,τι αφορά τις επαφές με τις Η.Π.Α. διευκρίνισε ότι συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και ανέφερε ότι επίκειται, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, επίσκεψή του τόσο στη Νέα Υόρκη για συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όσο και στην αμερικανική πρωτεύουσα για περαιτέρω επαφές, το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Στο ελληνορωσικό πεδίο υπενθύμισε τη συμφωνία με τον ομόλογό υπουργό της Μόσχας κατά την επίσκεψή του στο Σότσι τον περασμένο Μάιο, Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, ενώ ανέφερε και το αίτημα των ομογενών που συνάντησε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για Έλληνες δασκάλους προκειμένου να διδάξουν τη γλώσσα στα παιδιά τους.
Καταλήγοντας το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, από τα χέρια του οποίου στο παρελθόν έχουν περάσει τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η συνεργασία της χώρας μας με τη Γερμανία, αποτελεί προτεραιότητα:
«Είναι γνωστό ότι διαβάζουμε διαφορετικά τη σημερινή κατάσταση σε αρκετά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, αρχής γενομένης από την αντιμετώπιση της Τουρκίας, αλλά και την εξαγωγή οπλικών συστημάτων που απειλούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομική χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως για την Ελλάδα η στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το Βερολίνο, βασισμένη σε ειλικρινείς δεσμούς αλληλοσεβασμού, αποτελεί προτεραιότητα ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό, καλλιεργούμε επαφές με τις σημαντικότερες δυνάμεις που διαδραματίζουν ρόλο στα πολιτικά δρώμενα σήμερα, αλλά και ενδεχομένως αύριο».