Συντάξιμος χρόνος ή έκπτωση στις εισφορές οι επιπλέον 5 ώρες
Δύο σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση και το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας για την «ανταπόδοση» των επιπλέον 5 ωρών εργασίας που προβλέπονται πέραν του βασικού 8ώρου στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έδωσε αρκετές διευκρινίσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει, μετά τη γνωστοποίηση των σαρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, το επιπλέον 5ωρο εργασίας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση του εργαζομένου και η ανταπόδοση σε ασφαλιστικό επίπεδο είτε θα προσμετράται σε συντάξιμο χρόνο είτε θα υπάρχει έκπτωση στις εισφορές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όταν το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Τι φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο:
- Οριοθετεί τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας σε 6 μήνες, χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για να λάβει ένας εργαζόμενος αποζημίωση απόλυσης.
- Απαγορεύει στον εργοδότη να μην επιτρέπει την παράλληλη, δεύτερη απασχόληση του εργαζομένου, χωρίς όμως να αλλάζουν οι διατάξεις του νόμου για το θεσμοθετημένο 8ωρο, το 40ωρο και τις 11 ώρες ανάπαυσης κατ’ ελάχιστον ανά 24ωρο.
- Εισάγει τις συμβάσεις για τους εργαζομένους σε ετοιμότητα προσδιορίζοντας πως ο εργαζόμενος πρέπει να ειδοποιείται τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την ανάληψη της εργασίας. Βάζει ωστόσο προστατευτική ρήτρα ώστε ακόμη και οι συμβάσεις που αποκαλούμε «μηδενικών ωρών», καθώς είναι άγνωστες οι ώρες που ο εργαζόμενος περιμένει, ευρισκόμενος σε ετοιμότητα, προκειμένου να λάβει εντολή για εργασία, να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση είναι άκυρη. Εάν η ειδοποίηση γίνει σε διάστημα μικρότερο από 24 ώρες, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία απόλυσης, ενώ σε περίπτωση ακύρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, ο εργαζόμενος οφείλει να πληρωθεί κανονικά.
- Ορίζει πως η διευθέτηση του ωραρίου (10ωρη απασχόληση για συγκεκριμένο διάστημα και ρεπό ή άδεια χωρίς αποδοχές για αντίστοιχο διάστημα εντός του συμφωνημένου χρόνου) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζομένου – εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζομένου.