Σε είδος «πολυτελείας» μετατρέπεται το κρέας, «εκτίναξη» τιμών στους φούρνους, «πονοκέφαλος» το κόστος των καυσίμων.
NEWSROOM
Σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη αναμένεται να φθάσουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι τιμές στα κρεοπωλεία. Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται φέρνουν σε απόγνωση τα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους.
Η διαφορά στο κόστος για το εγχώριο μοσχάρι σε σχέση με την προ διετίας τιμή, λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και του «ράλι» στην ενέργεια ως επακόλουθο του πολέμου στην Ουκρανία, φθάνει σχεδόν στο 50%, «εκτοξεύοντας» την τιμή που αντικρίζουν οι καταναλωτές στα δέκα τρία ευρώ το κιλό.
Κατακόρυφη άνοδο αναμένεται να καταγραφεί όμως και στην τιμή του κοτόπουλου όπως τονίζουν κρεοπώλες, πλησιάζοντας ακόμα και τα πέντε ευρώ το κιλό, διπλασιάζοντας σχεδόν το κόστος του σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Έκρηξη» ακρίβειας όμως παρατηρείται και στους φούρνους μετά την «εκτίναξη» στο κόστος αγοράς των πρώτων υλών. Την ξέφρενη πορεία που καταγράφει η τιμή του σιταριού ακολουθεί και το ηλιέλαιο με τον τόνο να τιμολογείται πλέον στα 2.250 δολάρια από τα 1.330 που κόστιζε τον Σεπτέμβριο.
«Πονοκέφαλο» εξακολουθούν να προκαλούν την ίδια ώρα στους οδηγούς οι τιμές των καυσίμων, με νέες αυξήσεις να βρίσκονται προ των πυλών.