Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του
NEWSROOM | 4/3/2022
Τις θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στάση της χώρας μας, τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, αλλά και τις ενέργειες που καταβάλλονται προκειμένου να συγκρατηθεί το «ράλι» των τιμών της ενέργειας ανέλυσε ο πρωθυπουργός.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε την αποστολή στρατιωτικού υλικού στη δοκιμαζόμενη από τις φλόγες του πολέμου χώρα της ανατολικής Ευρώπης, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν:
«Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη.
Ήταν ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο να στείλουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία. Αν μας ζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να στείλουμε δυνάμεις στις γειτονικές χώρες θα το κάνουμε, είναι συμβατική μας υποχρέωση, αλλά δεν μας έχει ζητηθεί ακόμη. Ξεκαθαρίζω πάντως ότι δεν πρόκειται η χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο με αποστολή στρατευμάτων.
Δίνουμε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία γιατί η χώρα δέχεται επίθεση. Με ποια ηθική υπόσταση και ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη συνδρομή αν ω μη γένοιτο δεχόμασταν ανάλογη επίθεση; Η χώρα τιμά τις συμμαχίες της, ενισχύει το κύρος της και στέλνει μήνυμα ότι οι λογικές αναθεωρητισμού και οι θεωρίες αποστρατικοποίησης δεν έχουν καμία θέση.
Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η Δύση, η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία.
Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν είναι ανοιχτό ανά πάσα στιγμή, πόσο μάλλον τώρα. Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων. Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος Έχουμε θέματα να συζητήσουμε. Με την Τουρκία υπάρχει θετική ατζέντα στον τομέα τουρισμού, του περιβάλλοντος».
Στο πεδίο της οικονομίας ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες των εθνικών εκλογών πριν από το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.