Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ακρίβεια
Στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά» και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε απαντήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και την αποπληρωμή του χρέους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:
«Η ενεργειακή κρίση, που αποτελεί την κύρια αιτία των πληθωριστικών πιέσεων, έχει ξεπεράσει σε διάρκεια και ένταση τις αρχικές παγκόσμιες εκτιμήσεις. Η αποκλιμάκωση του προβλήματος εξαρτάται, πρώτιστα, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την προσφορά φυσικού αερίου.
Τα όπλα που έχουμε ως κυβέρνηση στη φαρέτρα μας, είναι οι πολιτικές μόνιμης τόνωσης των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, δρομολογούμε δεύτερη, μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, στηρίζουμε τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και διατηρούμε στοχευμένα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, έχουμε λάβει μέτρα συνολικού ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο για τη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Αξιολογούμε, όλα τα δεδομένα και έχουμε εξετάσει κάθε πιθανό μέτρο. Κάποια, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ρεύμα ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι υψηλού δημοσιονομικού κόστους, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι το όφελος θα το καρπωθούν, ολόκληρο, οι καταναλωτές. Η στήριξη προς τους πολίτες πρέπει να αφορά τους πιο ευάλωτους, κάτι που δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες οριζόντιες μειώσεις φόρων.
Με την τρίτη πρόωρη αποπληρωµή, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, η Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία της. Εξοικονοµεί 56 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους, ανεβάζοντας στα 230 εκατομμύρια το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων, βελτιώνει βασικούς δείκτες βιωσιµότητας του δηµόσιου χρέους, µειώνει τον επιτοκιακό και συναλλαγµατικό κίνδυνο και περιορίζει τον κίνδυνο αναχρηµατοδότησης» .
Ο «τσάρος» της ελληνική οικονομίας ανέλυσε επίσης το πλάνο της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ δίνοντας απάντηση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Διαχρονικά η ΛΑΡΚΟ επιδείκνυε σοβαρό έλλειµµα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου. Με την έναρξη του σχεδίου εξυγίανσης της κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2020, έγιναν άµεσες ενέργειες εξορθολογισµού του κόστους, µε τη συµβολή των εργαζοµένων και κρατική χρηµατοδότηση, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ.
Χάρη σε αυτές τις ενέργειες, η ΛΑΡΚΟ παραµένει ανοικτή και βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή, προκειµένου να διαµορφωθούν οι συνθήκες συνέχισης της δραστηριότητάς της, αναζητώντας τις βέλτιστες εφικτές λύσεις για το σύνολο των εργαζοµένων της».