Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θετικά αντιμετωπίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
NEWSROOM
Διαφορά μέχρι και διακόσια ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό. Βασική προϋπόθεση βέβαια αποτελεί το πλήθος των ετών προϋπηρεσίας που έχουν συμπληρωθεί πριν από το 2012.
Σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιανουάριο. Από την 1/1/2022 λοιπόν ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες διαμορφώνεται στα 663 ευρώ μηνιαίως από τα 650 που είναι σήμερα και συνυπολογίζοντας τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, το επίδομα αδείας, αλλά και τις τριετίες μπορεί να φθάσει ακόμα και διακόσια ευρώ υψηλότερα, ενώ το χαμηλότερο ημερομίσθιο ορίζεται στα 29,62 ευρώ.
Σημαντικό είναι και το όφελος των μισθωτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν αφού το μηνιαίο ποσό των 10,6 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με το 14 (πλήθος μισθών) φθάνει ετησίως στα 148,3 ευρώ.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Τα βέλη της κατά της απόφασης εξαπέλυσε η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και προσβολή:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας τις αυξήσεις «παρωδία» και ζητώντας παράλληλα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ :
«Αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο "φτηνούς" και "ευέλικτους".
Εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στο ύψος από το οποίο τον "κούρεψαν", στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Να καταργήσουν τον νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, τον οποίο ψήφισαν και εφάρμοσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον βασικό μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας»
Αντίθετα με θετικό τρόπο αντιμετώπισε τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης:
«Η απόφαση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης για αξιοπρεπείς μισθούς και καλοπληρωμένη εργασία. Μια μικρή, αλλά σταδιακή και σταθερή αύξηση δεν θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζει τις επιχειρήσεις και δεν περιορίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».