Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ποσοστό ανάπτυξης άνω του 3%;
TomorrowNews.gr
Είναι ένα ερωτηματικό το οποίο ταλανίζει αρκετά το οικονομικό επιτελείο, ειδικότερα όσο περνάμε στο δεύτερο εξάμηνο του ημερολογιακού έτους. Οι προβλέψεις, είτε των διεθνών οίκων αξιολόγησης, είτε του ΔΝΤ, είτε της Κομισιόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως προφανώς η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στο τέλος του 2021 σε επίπεδα πολύ καλύτερα από αυτά του καταστροφικού 2020.
Ο ''γρίφος'' τον οποίον και καλείται η κυβέρνηση να λύσει, σχετίζεται με το μέγεθος επιτυχίας και τους παράγοντες που θα το κρίνουν.
Σαφέστατα μέρος στην εξίσωση αυτή έχει ο τουρισμός του εφετινού καλοκαιριού. Το ξεκίνημα του ήταν ιδιαιτέρως αισιόδοξο, εντούτοις η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και το νέο ''φούντωμα'' της πανδημίας δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό. Επί του παρόντος το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακριβή δεδομένα για μέγεθος της ζημιάς, καθώς υπάρχουν και ''φωνές'' που υποστηρίζουν πως η διόγκωση του ιικού φορτίου δεν επηρέασε τις κρατήσεις.
Ένας ακόμα παράγοντας που λαμβάνει μέρος στην ''εξίσωση'' είναι ο τρόπος λειτουργίας του λιανεμπορίου από το φθινόπωρο και μετά. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει απολύτως κανένα σενάριο για ενδεχόμενο... φρένο της οικονομίας τη περίοδο εκείνη, αφού στην κυβέρνηση αποκλείουν καθέτως και οριζοντίως ένα νέο lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου και του Νοεμβρίου του 2020. Έχει όμως πολλάκις αποδειχθεί πως η πανδημία έχει την δυνατότητα να διαψεύδει και τις πιο κατά τα φαινόμενα αξιόπιστες προβλέψεις.
Αυτό πάντως στο οποίο το οικονομικό επιτελείο καταλήγει, είναι πως το τέλος του τρέχοντος έτους θα βρει την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ικανοποιητικής ανάπτυξης. Ο πήχης μπαίνει σε ένα ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 3% με μεγάλο στόχο να ξεπεράσει και το 4%.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS