Η στάση της Ελλάδας
Σε νέα ρότα εισέρχεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινής άμυνας, με την προοπτική αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών μελών να είναι ante portas.
Αυτό εξάγεται ως βασικό συμπέρασμα της πρώτης άτυπης συνάντησης κορυφής Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, στον απόηχο των «ρουκετών» Βανς από το Μόναχο και της σπουδής Τραμπ για διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για την Ουκρανία, χωρίς την άμεση συμπερίληψη της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας, αλλά και των Ευρωπαίων.
Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην συμφωνούν σε όλα και ιδίως στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ουκρανίας μετά από μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης πυρός (που όλοι εκτιμούν ότι απέχει ακόμα σημαντικά από το να θεωρείται υλοποιήσιμη), φαίνεται όμως ότι άπαντες καταλαβαίνουν το κράτος του επείγοντος. Με δεδομένο ότι οι ευρωατλαντικές σχέσεις αλλάζουν δραματικά, η ευρωπαϊκή ηγεσία δηλώνει αποφασισμένη να κινηθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών εξοπλισμών, με τη διασφάλιση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου.
Σε αυτό αναφέρθηκε άλλωστε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Ελιζέ, σε μια σημαντική αλλαγή στάσης της συνήθως εξαιρετικά μετρημένης και φειδωλής Γερμανίας.
Πρακτικά, η μεγαλύτερη ευελιξία συνίσταται σε περισσότερες δαπάνες -η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της- που θα μπορούν να εξαιρούνται από τους κανόνες για το έλλειμμα. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να διερευνήσουν και τη δυνατότητα μεγαλύτερων επενδύσεων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά, όπως το θέτει ελληνική πηγή «δεν μπορείς να πατήσεις από τη μια μέρα στην άλλη το κουμπί».
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα εκτιμούν ότι αποκτά νέα επικαιρότητα η πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ για κοινά projects αεράμυνας, αλλά και η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα νέο Ταμείο για την Άμυνα, εμβέλειας ακόμα και 100 εκατ. ευρώ με την ανάληψη κοινού χρέους κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πηγή: protothema.gr