Οι δηλώσεις του Τραμπ - ότι είναι «απίθανο» η Ουκρανία να πάρει πίσω μεγάλο μέρος της κατεχόμενης γης της - προκάλεσαν πανικό σε ολόκληρη τη χώρα
Πάντα η Ουκρανία αποκαλούσε τις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», επιμένοντας ότι τελικά θα ανακτήσει τον έλεγχο πάνω τους. Αλλά η ελπίδα αυτή φαίνεται να σβήνει πια.
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ήταν «απίθανο» η Ουκρανία να πάρει πίσω μεγάλο μέρος της κατεχόμενης γης της κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάλεσαν πανικό σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχόλιό του ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε 90 λεπτά με τον Πούτιν την περασμένη Τετάρτη.
Η Yuliya Kazdobina, εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής στο think tank krainian Prism, είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει ειρήνη.
«Είχαμε ήδη τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά», είπε στο CNN. «Η Ρωσία έχει ιστορικό επιθέσεων και παραβίασης συμφωνιών με την Ουκρανία που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Το 1994, η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία ότι θα σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το 2015, αφού προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και πυροδότησε τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα υπέγραψε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μόνο για να την παραβιάσει επανειλημμένα και στη συνέχεια να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία επτά χρόνια αργότερα. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία μπορεί να παίξει καλά, αλλά όταν πρόκειται να κάνουν παραχωρήσεις και να κάνουν ειρήνη, δεν κάνουν ποτέ παραχωρήσεις», είπε η Kazdobina.