Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθετεί διαφορετική στάση από αυτήν της ΕΕ, προτείνοντας μία κατάπαυση πυρός διαρκείας και αμφισβητώντας τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμο.
Κατά τη σύντομη επίσκεψή του στο Ντουμπάι στα πλαίσια της COP28, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως στοχεύει στην επίτευξη μίας νέας εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η οποία ακολούθως θα οδηγήσει σε μία διαρκέστερη κατάπαυση πυρός.
Αμφισβήτηση των πολεμικών στόχων του Ισραήλ
Για πρώτη φορά ο Γάλλος πρόεδρος αμφισβήτησε δημοσίως τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμο. «Τι σημαίνει απόλυτη καταστροφή της Χαμάς; Πιστεύει κανείς πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Και, ακόμη κι αν ήταν εφικτό, ο πόλεμος θα διαρκούσε μία δεκαετία», είπε ο Μακρόν στο Ντουμπάι. Η έμμεση απάντηση της Ιερουσαλήμ ήρθε άμεσα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να δηλώνει πως η συνέχιση της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι μονόδρομος για να «νικηθεί η Χαμάς ολοκληρωτικά», προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όλους τους πολεμικούς μας στόχους».
Ο Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να διατυπώσει πιο συγκεκριμένα τις προθέσεις και τον τελικό στόχο του. Ένας σύμβουλος ασφαλείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού έκανε λόγο για «ζώνες ασφαλείας» που θα χαραχθούν στις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που συνορεύουν με το Ισραήλ. Έτσι θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να παραβιάσουν και πάλι τα σύνορα οι τρομοκράτες. Δεν προβλέπεται πλήρης ισραηλινή κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, όμως είναι ακόμη ασαφές ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου μετά τη λήξη του πολέμου.
Από την πλευρά της η ηγεσία της Χαμάς ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, μέχρι να επιτευχθεί μία κατάπαυση πυρός – και μέχρι τότε αποκλείεται η απελευθέρωση ομήρων.
Ο Μακρόν χαράσσει διαφορετική πορεία από την ΕΕ
Με τις τοποθετήσεις του ο πρόεδρος Μακρόν απομακρύνεται από την επίσημη κοινή στάση της Ε.Ε. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου τα κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ των εκεχειριών περιορισμένης διάρκειας για την απελευθέρωση ομήρων και την αποστολή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό. Για κατάπαυση πυρός διαρκείας δεν έγινε λόγος, προκειμένου να μην αυξηθεί η πολιτική πίεση προς το Ισραήλ.
Πέραν της Γαλλίας και εν αντιθέσει με τη Γερμανία, που στηρίζει σαφώς τις ενέργειες του Ισραήλ, η Ισπανία και το Βέλγιο δείχνουν επίσης μεγαλύτερη κατανόηση απέναντι στους Παλαιστινίους. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. – και η κοινή στάση της Ένωσης θα συζητηθεί εκ νέου.
ΠΗΓΗ: DW