Τι έχασε και τι κέρδισε ο Τούρκος πρόεδρος;
Η συνάντηση των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Βλαντιμίρ Πούτι διήρκησε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και μοιάζει δεδομένο πως εκτός από όσα ανακοινώθηκαν επιφέρει και στοιχεία που έρχονται να ενισχύσουν την θέση της Τουρκίας στον παγκόσμιο χάρτη.
Παρά το γεγονός πως για τους αναλυτές του εξωτερικού ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη η εμβάθυνση της ρωσοτουρκικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως αυτή ακριβώς η εμβάθυνση αφορά μία χώρα που ακροβατεί με... μαεστρία -ειδικά τα 20 τελευταία χρόνια- ανάμεσα σε ανατολή και δύση και κλιμακώνει κατά το δοκούν τις πιο αποδοτικές συνέργειες, χωρίς ενδοιασμούς και τις περισσότερες φορές και χωρίς συνέπειες. Από το τουριστικό Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού εισηγήθηκε με τόνο παραίνεσης αν όχι νουθεσίας στην Ουκρανία να «μαλακώσει» τη στάση της σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, έσπευσε να δηλώσει πως η Άγκυρα δεν επιθυμεί πόλεμο και εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι ο ίδιος Ερντογάν που έχει δώσει τις «ευλογίες» του να ανοίξει εργοστάσιο των τουρκικών drones Μπαϊρακτάρ σε ουκρανικό έδαφος, την ίδια στιγμή που διαβεβαίωνε το Κρεμλίνο πως θα κλείσει τα στενά στα Δαρδανέλια για όλα τα πλοία μετά την ρωσική αποχώρηση από την συμφωνία των σιτηρών τον περασμένο Ιούλιο.
ΠΗΓΗ: CNN.GR / Γιάννης Χαραμίδης