Τι έπεισε τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει στάση απέναντι σε Ελλάδα και Δύση;
Σίγουρα το 2023 είναι το έτος εκείνο το οποίο θα μείνει σε όλους ως η χρονιά εκείνη κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε την απόφαση να κατεβάσει τους τόνους σε ότι αφορά το κλίμα όξυνσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ουσιαστικά η εμπρηστική ρητορική έδωσε την θέση της στο περιθώριο για διάλογο, γεγονός που οδήγησε στα εγκαίνια μίας νέας προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Πολλοί χαρακτήρισαν αυτή την στροφή του Ερντογάν ως ''διπλωματία των σεισμών'' καθώς το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών άλλαξε έπειτα από τον φονικό εγκέλαδο που χτύπησε την γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Όποιος όμως προσεγγίζει έτσι την αλλαγή στρατηγικής του Τούρκου προέδρου, τότε κοιτάζει το δέντρο και όχι το δάσος.
Ο Ερντογάν αντιλήφθηκε, έστω και αργά, πως για το καλό του ιδίου αλλά και της χώρας του, πρέπει να κατεβάσει τους τόνους σε ότι αφορά τις επαφές του, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Δύση γενικότερα.
Το να ρίξει... νερό στο κρασί του υπήρξε επιλογή που θα έδινε ''ζωή'' στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία, η οποία έχει τεράστια ανάγκη τα ξένα κεφάλαια.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε ως προτεραιότητα το συμφέρον του, παρατηρώντας συγχρόνως πως η Ελλάδα, όσο εκείνος απομακρυνόταν από την Δύση, κατάφερνε να κερδίζει στο διεθνές στερέωμα συνεχώς πόντους.
Εύλογα πάντως πολλοί διερωτώνται πόσο θα διαρκέσει το ''πράο'' προφίλ του Ερντογάν. Απάντηση εδώ δύσκολα να δοθεί σύντομα, ωστόσο όλα δείχνουν πως η καλές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δύσης θα συνεχίσουν για αρκετό καιρό να είναι αναγκαίες.
Και για τις δύο πλευρές.