Τι αντίδραση σκοπεύει να έχει η Κομισιόν;
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε από υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια για την ανοικοδόμηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από χρόνια σκληρής στάσης μετά το Brexit, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του Bloomberg.
Καθοδηγούμενοι εν μέρει από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συντάξει προτάσεις για το πώς η Βρετανία μπορεί να συνεργαστεί πιο στενά με τα κράτη της Ε.Ε. σε μια σειρά ζητημάτων. Το έργο επικεντρώνεται στην άμυνα, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία που περιλαμβάνει θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και τα διεθνή πρότυπα.
Η στροφή του Σούνακ προς την Ε.Ε. περιγράφηκε από υπουργούς, διπλωμάτες και αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας αδημοσίευτα σχέδια.
Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουν να ανακοινώσουν μια λύση στην πολυετή διαμάχη με την Ε.Ε. σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία. Και η ομάδα του Σούνακ θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το σημαντικό «παραθυράκι» ως βάση για τη βελτίωση των δεσμών με την Ενωση.
Για να το πετύχει, ωστόσο, ο 42χρονος πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον μιας λεπτής ισορροπίας για να κρατήσει υπό έλεγχο τους ένθερμους υπέρμαχους του Brexit στο κόμμα του και να πείσει τους συμμάχους τους στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα στο Μπέλφαστ να άρουν το βέτο τους στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία.