«Θωρακίζεται» ακόμα περισσότερο η άμυνα της Ουκρανίας
NEWSROOM - 17/05/22
Άκαρπη αποδείχθηκε η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες αναφορικά με την κύρωση του έκτου πακέτου μέτρων κατά της Ρωσίας.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν βγήκε «λευκός καπνός», αλλά αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας:
«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία . Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με το ποσόν των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η Ένωση σε δύο δισεκατομμύρια».
Μεγάλο «αγκάθι» στην επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο μέτρων αποτελεί η στάση της Ουγγαρίας, η οποία προβάλλει ενστάσεις και θέτει βέτο στην εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οι προσπάθειες των επικεφαλείς της διπλωματίας των κρατών μελών της Ένωσης να αρθεί η αρνησικυρία από την Βουδαπέστη εντείνονται, ενώ χαρακτηριστική είναι η θέση που εξέφρασε η λιθουανική πλευρά διά στόματος της Γκαμπριέλους Λαντσμπέργκις, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση «ομηρείας» λόγω της άκαμπτης στάσης του Βίκτορ Ορμπάν:
«Όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος-μέλος. Πρέπει να συμφωνήσουμε, δεν μπορούμε να παραμένουμε όμηροι».
Τη βεβαιότητά της για αίσια έκβαση των συνομιλιών είχε εκφράσει νωρίτερα προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Γερμανίδα υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ:
«Είμαι βέβαιη ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρέπει να την προετοιμάσουμε εξαιρετικά καλά γιατί πρέπει να είναι βιώσιμη».
Ο Ορμπάν από την πλευρά του έθεσε ως προϋπόθεση ώστε να βάλει την υπογραφή του στο τελικό κείμενο αποφάσεων τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουγγαρίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της κεντρικής Ευρώπης με πληθυσμό που «προσεγγίζει» τα δέκα εκατομμύρια κατοίκους, σημείωσε την ανυπαρξία σοβαρής πρότασης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο δρόμο που προσπαθούν να χαράξουν πάντως οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη βαδίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.
Διπλωμάτες οριοθετούν ως σημείο αναφοράς τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απαγόρευση του ρωσικού «μαύρου χρυσού». Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει να έχουν υπερκεραστεί και τα εμπόδια που θέτουν χώρες μέλη όπως οι Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Κύπρος, ώστε να υπάρξει πλήρης συμφωνία.