Οι κινήσεις του Πούτιν στη γεωπολιτική σκακιέρα που συνέβαλαν στην αναγέννηση του ΝΑΤΟ
NEWSROOM - 17/05/22
Το οριστικό τέλος σε μια εποχή ευρωπαϊκών ψευδαισθήσεων για την Μόσχα και η αλλαγή σελίδας της Γηραιάς Ηπείρου απέναντι στο «αυτοκρατορικό» σχέδιο του Κρεμλίνου, σηματοδοτεί η απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας για κατάθεση του αιτήματος ένταξης στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο αρθρογράφος των “New York Times’, Ρότζερ Κόεν, η απειλή προς Στοχκόλμη και Ελσίνκι θα είναι διαρκής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσος χώρος καθώς τα κράτη θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην ομπρέλα προστασίας του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και στο να μείνουν ουδέτερα και μόνα απέναντι στη διά της βίας προσπάθεια επιβολής της θέσης της Ρωσίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η άποψη εξάλλου ότι η ουδετερότητα λειτουργούσε προς το συμφέρον της Σουηδίας, φαίνεται ότι έχει αλλάξει άρδην όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον:
«Η στρατιωτική μη ευθυγράμμιση έχει εξυπηρετήσει καλά τη Σουηδία, αλλά το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν θα μας εξυπηρετήσει εξίσου καλά στο μέλλον».
Καθολική μεταστροφή παρατηρείται όμως και στην άποψη των πολιτών των δύο χωρών, με το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της ένταξης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να αγγίζει πλέον το 76%, συγκριτικά με την ιδιαιτέρως χαμηλή ανταπόκριση που συγκέντρωνε η ιδέα ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι κινήσεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα του Πούτιν να απωθήσει και να αποδυναμώσει ουσιαστικά το ΝΑΤΟ, απέφεραν στην πραγματικότητα τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς αποδεικνύεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή της αναγέννησης της αμυντικής συμμαχίας των χωρών της Δύσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μίλησε για το σημείο που αποτέλεσε ορόσημο στη λήψη της απόφασης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη Μόσχα απρόβλεπτη, ενώ περιέγραψε και το νέο προφίλ του ΝΑΤΟ:
«Βρισκόμασταν σε μία καθοδική πορεία ως προς μία στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Όμως, δόθηκε το καύσιμο για να κινηθούμε σε αυτό το μονοπάτι την 24η Φεβρουαρίου. Η απόφασή μας αντανακλά την άποψη ότι η Ρωσία θα παραμείνει ένα περίπλοκο μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι αρκετά παρατεταμένος, με μια ασταθή και άκρως αναθεωρητική ηγεσία στο Κρεμλίνο για το άμεσο μέλλον. Ποτέ δεν ξέρεις με τη Ρωσία, αλλά η διάθεση είναι αρκετά αποφασιστική.
Έχουμε μία αλλαγμένη Ευρώπη. Θα έχουμε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, με αυξημένες αμυντικές δαπάνες, πολιτικά πιο συνεκτικό, με αίσθηση σκοπού. Θα αποκτήσουμε επίσης μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγαλύτερη αμοιβαιότητα μεταξύ αυτής και του ΝΑΤΟ».