Χρόνια φαντασίωση για γενοκτονία των Ουκρανών αποδίδει στον Ρώσο πρόεδρο η αμερικανική εφημερίδα
NEWSROOM | 25/3/2022
Το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιχείρησε να σκιαγραφήσει η «Washington Post», σημειώνοντας ότι βαδίζει στα χνάρια του Χίτλερ.
Η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1877 και καταγράφει τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα, υπογράμμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει δείγματα πριν από μία δεκαετία μέσω των λεγομένων του ακολουθώντας τον ναζιστή στοχαστή Καρλ Σμιτ και τον φασίστα φιλόσοφο Ιβάν Ίλιν, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική ξεκινάει με έναν φίλο ή έναν εχθρό.
Τον περασμένο Ιούλιο ο ηγέτης του Κρεμλίνου είχε επιχειρήσει μέσω ενός πολυσέλιδου δοκιμίου να στηρίξει την άποψη περί ανυπαρξίας ουκρανικού έθνους, επισημαίνοντας την ανάγκη διόρθωσης της πεποίθησης της Δύσης ότι οι Ουκρανοί έχουν ξεχωριστή ταυτότητα, απηχώντας στην πραγματικότητα απόψεις του Χίτλερ, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων είχε χαρακτηρίσει τεχνητό κράτος τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που δημιουργήθηκε εξ΄ολοκλήρου από την Ρωσία και έτσι η Μόσχα διατηρούσε το δικαίωμα να διορθώσει το λάθος της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Washington Post” οι όροι «απαναζιστικοποίηση» και «αποστρατικοποίηση» που χρησιμοποίησε ο Πούτιν στο διάγγελμά του τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου όταν άναψε το φιτίλι του πολέμου, «μαρτυρούσε» την πεποίθησή του ότι διατηρούσε το δικαίωμα να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος.
Σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα μάλιστα λίγες ημέρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον των εντός των τειχών επικριτών του αποδίδοντάς τους τους χαρακτηρισμούς «αποβράσματα» και «προδότες», ενώ αποκάλεσε «σκνίπες» τους συμπατριώτες του που διατηρούν δεσμούς και επαφές με τη Δύση.
Καταλήγοντας μάλιστα στο δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η πρόθεση για γενοκτονία του ουκρανικού λαού γίνεται ξεκάθαρη από το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν κατά πολιτικών στόχων, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του, ενώ σε χιλιάδες αποτιμάται ο αριθμός των πολιτών που απελάθηκαν στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.
Παραθέτει μάλιστα άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, στις γραμμές του οποίου προσδιορίζονται οι πράξεις που συνιστούν τον ορισμό της γενοκτονίας, τονίζοντας ότι όλες έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.