Αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο για τη ρωσική εισβολή
NEWSROOM | 18/3/2022
Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Κίνας φαίνεται πως εξετάζουν σοβαρά πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορώντας το Πεκίνο για ενίσχυση των επιχειρήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Όπως σχολίασε μάλιστα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για παροχή βοήθειας του Πεκίνου προς το Κρεμλίνο, το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει ακόμα τη ρωσική εισβολή μαρτυρά πολλά.
Η στάση της Ουάσινγκτον είναι ενδεικτική της «γραμμής» που θα ακολουθήσει στη συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με το κλίμα να μοιάζει ήδη αρκετά πολωμένο.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους ασκώντας οξεία κριτική στον Σι Τζιπίνγκ όσον αφορά στη στάση και τον ρόλο της χώρας του Μεταξιού απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός ηγέτης πρόκειται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες να απειλήσει με επιβολή κυρώσεων, καλώντας την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με ενέργειες που τη βάζουν στο πλευρό των Ρώσων.
Σαφή προειδοποίηση είχε απευθύνει μία ημέρα νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Άντονι Μπλίνκεν:
«Ανησυχούμε πως (οι Κινέζοι) σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Σι Τζιπίνγκ και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση -και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη. Βλέπουμε με ανησυχία ότι η Κίνα εξετάζει να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια».
Η χώρα της ανατολικής Ασίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν, μετακύλησε την ευθύνη για τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε ΝΑΤΟ και Η.Π.Α. ενώ δεν παρέλειψε να «επιδείξει» τον ειρηνευτικό μανδύα που προσπαθεί να φορέσει:
«Το κλειδί για την επίλυση της ρωσοουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα. Οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν ειλικρινά τις ευθύνες τους, να λάβουν πρακτικά μέτρα για να εκτονώσουν την κατάσταση και να λύσουν το πρόβλημα, αντί να κατηγορούν άλλους».