Υπερβαίνει τους χίλιους ανθρώπους ο επίσημος απολογισμός από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
NEWSROOM | 6/3/2022
Ιδιαίτερα βαρύς είναι ο φόρος αίματος των αμάχων από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ στην οποία καταγράφονται οι επίσημες απώλειες από την αρχή τη ρωσικής εισβολής, τριακόσιοι τριάντα ένας άνθρωποι που δεν συμμετέχουν στις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους επτακόσιους επτά.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) θέτει τα δεδομένα σε διαφορετική βάση, κάνοντας λόγο για ακόμα μεγαλύτερη λίστα θυμάτων, που δεν έχουν καταγραφεί λόγω της αδυναμίας συλλογής πληροφοριών από τα πεδία των μαχών:
«Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές. Το “OHCHR” πιστεύει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και για πολλές αναφορές εκκρεμεί η επιβεβαίωση».
Αναφερόμενη στην ανθρωπιστική κρίση από το «ποτάμι» των προσφύγων που συνεχίζει να «ρέει» ασταμάτητα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των Ουκρανών πολιτών που εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε γειτονικές χώρες λόγω της λαίλαπας του πολέμου, θα υπερβεί άμεσα το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες, κάνοντας λόγο για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Πολωνία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων από την έναρξη των επιχειρήσεων των δυνάμεων της Μόσχας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις οκτακόσιες χιλιάδες πολίτες. Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στο έδαφος της Ρουμανίας και εκατόν σαράντα χιλιάδες σε αυτό της Ουγγαρίας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλγαρικής συνοριακής αστυνομίας, είκοσι χιλιάδες Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας.
Στην Ελλάδα έχουν φθάσει περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι, το ένα τρίτο των οποίων είναι ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.