Στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, ακόμα και καθολικού lockdown, προχωρούν η μία μετά την άλλη χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
NEWSROOM - 20/12/21
Εντείνεται η ανησυχία για την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης “Όμικρον” στην Ευρώπη.
Πολλές χώρες στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τη διασπορά του νέου στελέχους, προχωρούν στη λήψη έκτακτων και αυστηρότερων μέτρων ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ήδη από χθες την επιβολή καθολικού lockdown στη χώρα, καθώς εστιατόρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια και μουσεία κατεβάζουν ρολά μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα θα κλείσουν τα σχολεία.
«Βουβά» θα είναι τα Χριστούγεννα στη Γαλλία, αφού όπως είπε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, οι συνθήκες επιβάλουν την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στη χώρα, συνιστώντας παράλληλα στους πολίτες την αποφυγή του συνωστισμού ακόμα και στις ιδιωτικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία καταγράφεται αυξημένη διασπορά του ιού. Όσοι επιθυμούν να προσγειωθούν στο γαλλικό έδαφος θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων ωρών, ενώ με την άφιξή τους θα μπαίνουν σε καραντίνα τουλάχιστον δύο ημερών.
Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία όσο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος της μετάλλαξης τη Μποτσουάνα «απλώνει» τη σκιά του στη χώρα, με τον δήμαρχο του Λονδίνου να δηλώνει σε δραματικούς τόνους:
«Ανησυχούμε απίστευτα με την τεράστια αύξηση της παραλλαγής “Όμικρον”. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο είχαμε τα περισσότερα νέα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, πάνω από είκοσι έξι χιλιάδες».
Οι φωνές της επιστημονικής κοινότητας για εφαρμογή καθολικού lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων πληθαίνουν, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που προτείνουν να ακολουθήσει και η Γηραιά Αλβιόνα το παράδειγμα της Γαλλίας ακυρώνοντας τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.
Σε καθεστώς καραντίνας διάρκειας δύο εβδομάδων θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία που προσγειώνονται στο έδαφος της Γερμανίας, ενώ στην Ιταλία οι επιτελείς της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των εμβολιασμών ακόμα και σε νεογέννητα. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις για να μπορέσουν να παραβρεθούν οι πολίτες στις εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου, εκτός του «πράσινου» πάσου που θα πρέπει να διαθέτουν, θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν και αρνητικό αποτέλεσμα τεστ.
Επιπρόσθετα μέτρα είναι έτοιμος να ανακοινώσει και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και προειδοποιώντας παράλληλα όσους επιλέγουν να μην περάσουν τις πύλες των εμβολιαστικών κέντρων για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους έναντι της νόσου, για έναν δύσκολο χειμώνα.
Με αρνητικό τεστ εργαστηριακού ελέγχου θα μπορούν να εισέρχονται στην Κύπρο οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Μεγαλονήσου. Το μέτρο αφορά σε άτομα ηλικίας από δώδεκα ετών και πάνω, ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού τους προφίλ.
Μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος οι τουρίστες θα παραμένουν σε περιορισμό, ενώ αν εντοπιστούν θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα και θα λαμβάνουν οδηγίες από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.