Τουρκική πανωλεθρία μέσα στην Άγκυρα από την παραδοχή της Αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της αφρικανικής χώρας ότι το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο.
NEWSROOM - 19/12/21
Στο συρτάρι έχουν μείνει εδώ και δύο χρόνια οι συμφωνίες σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνυπέγραψαν Τουρκία και κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.
Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της βορειοαφρικάνικης χώρας που βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, τόσο η οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όσο και οι στρατιωτικές συμφωνίες ασφάλειας και συνεργασίας, δεν έχουν καν συζητηθεί στη Βουλή της Λιβύης.
Η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “sozcu” σχολιάζοντας όσα διημείφθησαν στη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, έκανε λόγο για την έκπληξη που προκάλεσε η συγκεκριμένη δήλωση της λιβυκής πλευράς.
Στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία:
«Η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Λιβύη, μόνο που ο χρόνος της είναι προβληματικός. Υπάρχει αντίθεση στο εσωτερικό της Λιβύης για τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας και απαιτείται συνεννόηση για την επικύρωσή της».
Τα πράγματα στη σωστή τους βάση έβαλε ο, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, Γιουσούφ αλ Αγκουρι, σημειώνοντας τη μονομερή υπογραφή των συμφωνιών και τονίζοντας με νόημα:
«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε δει ποτέ τις δύο συμφωνίες. Δεν ήρθαν ενώπιόν μας. Δεν μπορούσαμε να τις επεξεργαστούμε. Υπεγράφησαν μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο κοινοβούλιο στη Λιβύη. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας».
Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης “CHP” και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας , Εσκίσεχιρ Ουτκού Τσακιρόζερ, δεν έκρυψε την ανησυχία και τη λύπη του:
«Ανησυχώ πολύ και λυπάμαι από τις δηλώσεις της λιβυκής αντιπροσωπείας. Ενώ αυτές οι συμφωνίες συζητούνταν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υποστηρίξαμε και εγκρίναμε τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, η οποία συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας μας.
Αντιτασσόμασταν στη στρατιωτική συμφωνία που θα έκανε την Τουρκία μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση.
Τότε, ως εκπρόσωποι του "CHP", τόσο στην επιτροπή όσο και στη γενική συνέλευση, προειδοποιούσαμε ότι το να υποστηρίξουμε μια πλευρά στη στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα εναντίον μας. Σήμερα, έχει γίνει σαφές πόσο δίκιο είχαμε στις ανησυχίες μας.
Τα λόγια των Λίβυων βουλευτών είναι πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά. Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας (ΑΟΖ), την οποία υποστηρίζουμε και εμείς, και η άλλη στρατιωτική συμφωνία, δεν έχουν μπει καν στην ημερήσια διάταξη στη Βουλή της Λιβύης εδώ και δύο χρόνια».