Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της “G7” για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος
NEWSROOM - 29/11/21
Με τις απόψεις σχετικά με τον υψηλότερο ή όχι βαθμό μεταδοτικότητας της μετάλλαξης “Όμικρον” συγκριτικά με το παραλλαγμένο στέλεχος “Δέλτα” να παραμένουν συγκεχυμένες και να διίστανται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανός αντίκτυπος της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στα υπάρχοντα αντίμετρα και τα εμβόλια.
Ο αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία απευθύνει παράλληλα έκκληση ώστε να μην κλείσουν τα σύνορα, προτρέποντας τις διαρκώς αυξανόμενες χώρες που έβαλαν στην «κόκκινη» λίστα τους τα κράτη της Αφρικής, να ακολουθήσουν επιστημονικές προσεγγίσεις στο θέμα. Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα του Π.Ο.Υ. αναφέρεται:
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Ομικρον. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών. Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες. Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου. Είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως ».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μίλησε για μια μάχη με τον χρόνο καθώς όπως σημείωσε οι επιστήμονες χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να εξακριβώσουν τα πλήρη χαρακτηριστικά των μεταλλάξεων και προέτρεψε τους πολίτες να εφαρμόζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό μια ιδιότυπη πίστωση χρόνου στην επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση των δεδομένων και των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων.
Την ίδια ώρα έκδηλη εξακολουθεί να παραμένει η παγκόσμια ανησυχία για το θέμα. Η Μεγάλη Βρετανία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της “G7” με αποκλειστικό θέμα την “Όμικρον”, ενώ έτοιμη να εφαρμόσει νέα μέτρα από αύριο εμφανίζεται η κυβέρνηση της χώρας σε μια προσπάθεια ελέγχου της παραλλαγής.
Η χρήση της μάσκας προστασίας γίνεται υποχρεωτική ξανά σε καταστήματα, μέσα μεταφοράς και σε κοινόχρηστους χώρους των σχολείων, ενώ από αύριο όλοι όσοι προσγειώνονται στο βρετανικό έδαφος θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό τεστ ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.