«Υπαρκτό πρόβλημα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» επισημαίνουν οι ειδικοί
NEWSROOM | 16/5/2022
Συναγερμός σήμανε στο Γενικό Νοσοκομείο του Ρεθύμνου μετά την εμφάνιση του μύκητα “Candida Auris” σε έναν 70χρονο ασθενή, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η κινητοποίηση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ήταν άμεση, καθώς χορηγήθηκε στον ασθενή η κατάλληλη αγωγή και ο μύκητας αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά. Ο ηλικιωμένος εξακολουθεί να είναι στη ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται.
Με συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μακράκης, μίλησε για την ανησυχία που προκάλεσε η εμφάνιση του νέου στελέχους, τονίζοντας όμως παράλληλα το υπαρκτό πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων:
«Ο μύκητας συνδέεται με μακροχρόνια ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και παίρνουν πολλά αντιβιοτικά. Γι’ αυτό συνδέεται και με τους ασθενείς covid, καθώς περνούν πολύ καιρό στην ΜΕΘ και παίρνουν αντιβιοτικά.
Ανησυχήσαμε πάρα πολύ όταν είδαμε το καινούργιο στέλεχος ήταν κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αν επικρατήσει θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν ο μύκητας αρχίσει να ενδημεί θα έχουμε μεγάλη θνητότητα σε ασθενείς που μπαίνουν στην εντατική. Όταν ο μύκητας φτάνει στο σημείο να μπει στο αίμα τότε η κατάσταση είναι πολύ βαριά».
Την ανυπαρξία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στις οποίες δεν παρατηρείται ενδονοσοκομειακή μετάδοση παθογόνων επισήμανε και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγος, Κασσιανή Μέλλου, η οποία σχολίασε και τις δηλώσεις που συσχετίζουν τον μύκητα με θανάτους στην Πάτρα:
«Δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας διεθνώς που να είναι αποστειρωμένη, χωρίς κανένα παθογόνο. Και για να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη, θα προτιμούσα να πάω σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός, που έχει ανακοινώσει ότι έχει βρει “Candida Auris” στο παρελθόν, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για να το ψάξουν, έχουν την εργαστηριακή δυνατότητα, και έλαβαν γρήγορα μέτρα για να μην έχουμε κάποια μεγάλη συρροή.
Δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση αυτής της δήλωσης, ούτε έχει δηλωθεί κάποιος θάνατος που να έχει αποδοθεί στην candida στην Πάτρα, και να το γνωρίζουμε».
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΔΥ διευκρίνισε ότι η μετάδοση του “Candida Auris” δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, αλλά δυνητικά λοίμωξη σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς με μακρά νοσηλεία.
Σημειώνεται επίσης ότι θεωρείται πρωταρχικής σημασίας τόσο η υγιεινή των χεριών, όσο και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών.