Που αποδίδουν το φαινόμενο αρμόδιοι φορείς
NEWSROOΜ | 16/5/2022
Την ώρα που χιλιάδες ξένοι ταξιδιώτες ετοιμάζονται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με τα στοιχεία να συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων και των προβλέψεων για ανάκαμψη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων έρχονται αντιμέτωποι με ένα μάλλον αναπάντεχο πρόβλημα.
Τα κενά των επιχειρήσεων σε προσωπικό ανέρχονται συνολικά σε πενήντα πέντε χιλιάδες άτομα σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, ενώ πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ εμφανίζει το ποσοστό των κενών θέσεων τη φετινή χρονιά ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο της περσινής.
Το πρόβλημα είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το 2019, όπως επισήμανε με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβήνου, σεζόν κατά την οποία είκοσι χιλιάδες θέσεις είχαν μείνει κενές, υπογραμμίζοντας παράλληλα αφενός τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου τις δύο προηγούμενες χρονιές και αφετέρου τη μετανάστευση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλοδαπών εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Δεν είναι λίγοι επίσης οι παράγοντες του κλάδου που υποστηρίζουν την «αιμορραγία» που υπέστησαν τα ξενοδοχεία από την απορρόφηση χιλιάδων εργαζομένων στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με δέλεαρ το αυξημένο, αλλά χωρίς ασφάλιση, ημερομίσθιο.
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται στους τομείς της εστίασης και της καθαριότητας των ξενοδοχείων, με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιο Βασιλικό, να τονίζει χαρακτηριστικά ότι σε αρκετές μονάδες δεν υπάρχει σεφ ούτε για δείγμα.
Το φαινόμενο αναγκάζει τους υπεύθυνους των ξενοδοχείων να προχωρούν ακόμα και σε κλείσιμο μέρους των εστιατορίων τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι κάνουν βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα ελλείψη επαρκούς προσωπικού, όπως συμπληρώνει η κα Σβήνου, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για την στοχοποίηση του κλάδου των ξενοδοχείων σχετικά με το ύψος των μισθών και τις συνθήκες εργασίας:
«Οι κακές συνθήκες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν τα ξενοδοχεία, αλλά άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Στα ξενοδοχεία εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που στην πράξη οι ξενοδόχοι δίνουν περισσότερα από όσα αυτές ορίζουν. Παράλληλα οι συνθήκες διαμονής είναι αξιοπρεπέστατες για τους εργαζόμενους, αφού παραχωρείται ένα δωμάτιο για δυο άτομα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.