Οι εξειδικευμένες εξετάσεις θα δώσουν τις τελικές απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας
NEWSROOM | 12/05/22
Η νεκροψία νεκροτομή, καθώς και η διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων αναμένεται να φωτίσουν τις άγνωστες πτυχές και τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του 7χρονου Μάριου στη Θεσσαλονίκη.
Οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής ενισχύουν τις υποψίες των ιατρών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, οι οποίοι στρέφονται στη νόσο των λεγεωνάριων ως αιτία της τραγωδίας.
Στον οργανισμό του παιδιού εντοπίστηκε το μικρόβιο της λεγεονέλας, το οποίο προκαλεί τη συγκεκριμένη νόσο, με τους ιατρούς να εκτιμούν ότι η οξεία λοίμωξη προκλήθηκε από τη μεταφορά του μικροβίου από κλιματιστικό.
Το άτυχο παιδί που εμφάνιζε συμπτώματα υψηλού πυρετού και σπασμών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η πορεία της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία καθώς αιμορραγούσε από το στόμα και τη μύτη, ενώ είχε δύσπνοια και ο αιματοκρίτης του είχε υποχωρήσει σε πολύ χαμηλές τιμές.
Οι ιατροί εισηγήθηκαν την άμεση εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά ο μικρός Μάριος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Συντετριμμένος από το τραγικό περιστατικό ο πατέρας του αγοριού αρνείται να πιστέψει ότι ο θάνατος του γιου του οφείλεται στη νόσο των κλιματιστικών:
«Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε. Αιμορραγούσε από την μύτη, το στόμα και κατέληξε. Σε δέκα πέντε ημέρες θα του έκανα τα γενέθλιά του. Ήταν κάτι αιφνίδιο, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλο το προσωπικό. Ενώ το παιδί μου έφευγε από την ζωή, έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν κάτι αιφνίδιο. Σαν πρώτη φάση μας είπαν ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται, και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα να βγάλουμε τα φίλτρα κλιματισμού που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες».
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου των λεγεωνάριων, η περίοδος επώασης της οποίας μπορεί να φθάσει ακόμα και τις δέκα ημέρες, προσομοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης και είναι κατά κύριο λόγο ο πυρετός, ο βήχας, οι μυαλγίες, ενώ συχνά εκδηλώνονται πνευμονία ή διάρροια.
Η προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού γίνεται μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που εμπεριέχουν τον μικροοργανισμό, ενώ ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η νόσος βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη σε καπνιστές, ανοσοκατασταλμένους, καθώς και σε άτομα που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.