Πότε θα καταργηθούν οι μάσκες στα σχολεία
NEWSROOΜ - 22/3/2022
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παραλλαγή “Όμικρον”, αλλά και την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του ιού κρούουν οι επιστήμονες. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, επισήμανε ότι δεν έχει εκλείψει η περίπτωση εμφάνισης νέων μορφών της νόσου:
«Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός».
Σαφείς και αυστηρές προειδοποιήσεις για τη σοβαρότητα με την οποία απαιτείται να αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο διακεκριμένος Λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας επέστησε την προσοχή σημειώνοντας τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης παραλλαγής, ενώ μίλησε και για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας:
«Η “Όμικρον” έχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά την νόσηση αλλά προκαλεί νόσο, σοβαρές νοσηλείες αλλά και θανάτους. Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι” Όμικρον” είναι μια παραλλαγή που δεν θέλει την προσοχή μας. Οι μάσκες θα μείνουν στη ζωή μας, ειδικά για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου αλλά και σε χώρους αυξημένου κινδύνου, όπως παραδείγματος χάρη τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό είναι μία διεθνής τάση η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, από την πλευρά του απέδωσε την αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων στην “Όμικρον2”, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο στέλεχος ως περισσότερο μεταδοτικό σε σχέση με το προηγούμενο και επισήμανε την αλλαγή στον τρόπο παρακολούθησης της πανδημίας:
«θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία σε ΜΕΘ αλλά και οι θάνατοι. Θα ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα τις οδηγίες του “ECDC” ώστε σταδιακά να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς».
Η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών θα κρίνει αν οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να αποτελούν απαραίτητο «αξεσουάρ» για τους μαθητές όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά:
«Σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα τον Σεπτέμβριο ίσως να μην έχουμε μάσκες στα παιδιά αλλά μέχρι τότε θα χρειαστεί να τις φορούν ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας».